Start Omhoog

Citaten uit

Iedereen loopt hier met wapen rond

Nederlandse regering moet met Palestijnse regering praten, vindt Femke Halsema

Raymond van den Boogaard, NRC Handelsblad 29 maart 2007

GroenLinks-leider Halsema vindt dat Nederland met de nieuwe Palestijnse regering zou moeten praten. Het kan verhinderen dat Hamas populairder wordt.

Nederland moet erg uitkijken zich in deze zaak niet te isoleren van de rest van Europa, zegt GroenLinks-fractieleider Femke Halsema in een telefonisch interview vanuit de bezette Westoever. Zelfs de Amerikanen oefenen nu druk uit op IsraŽl om met nieuwe Palestijnse eenheidsregering te praten, dus dan ligt het voor de hand dat ook Den Haag die regering als eenheid tegemoet treedt.

[...]

De Nederlandse diplomatieke betrekkingen met de Palestijnse regering werden vorig jaar opgeschort, nadat door verkiezingen de Hamas-beweging aan de macht was gekomen.

[...]

"Die verkiezingen werden na druk van de internationale gemeenschap gehouden, dan is het wel moeilijk om eisen te stellen aan de uitkomst."

Maar nu dan, wederom onder buitenlandse druk en in een burgeroorlogachtige situatie Hamas samen met vertegenwoordigers van de Fatah-beweging en onafhankelijken ťťn regering heeft gevormd, ligt het volgens Halsema voor de hand dat ook Den Haag "de eenheidsregering als eenheid tegemoet treedt".

Zij heeft bovendien de indruk dat de Palestijnse regering bereid is om te bewegen ten aanzien van ook door GroenLinks gedeelde verlangens als een erkenning van de staat IsraŽl en het afzweren van geweld als legitiem middel van Palestijnse strijd. Dat geldt, meent de GroenLinks-leider, voor zowel de Fatah- als de Hamas-leden van het nieuwe Palestijnse kabinet.

[...]

Halsema is geschokt door wat zij gezien heeft, met name in Gaza-strook. 

"Iedereen loopt met een wapen rond, alles is kapot, en het gebied is nog steeds een gevangenis omdat de IsraŽliŽrs de grens op slot houden. Ik heb het gevoel dat de internationale media nog maar nauwelijks berichten over wat daar dagelijks plaatsvindt, ook aan IsraŽlische bombardementen en liquidaties."

Opname van contact met de Palestijnse regering kan wellicht ook verhinderen dat Hamas onder de Palestijnen alsmaar verder populair wordt. Onderhandelen betekent altijd praten met je tegenstander.

Geen contact met Hamas

De Nederlandse regering is bereid contact op te nemen met de deze maand aangetreden Palestijnse eenheidsregering, voor zover de leden van het kabinet niet lid zijn van de islamistische Hamas-beweging. Dat wordt uit diplomatieke bron in Den Haag vernomen.

Fatah- en onafhankelijke ministers komen wel voor contact met Den Haag in aanmerking. Van het hervatten van de directe Nederlandse steun aan de Palestijnse autoriteiten, zoals die bestond voor de verkiezingen die een jaar geleden een Hamas-regering aan de macht brachten, kan voor minister Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) voorshands geen sprake zijn. Dit beleid lijkt op steun van een meerderheid van de Tweede Kamer te kunnen rekenen: CDA, PvdA, SP en andere partijen zijn alle onder verschillende voorwaarden voor herstel van de contacten met de Palestijnse regering.

Start Omhoog