Vorige Start Omhoog

Citaten uit

’Dit een sluitende regeling? Nee, vergeet het maar’

Cees van der Laan en Bart Zuidervaart, Trouw 26 mei 2007

Een handreiking die de gemeenten onmogelijk konden weigeren, zegt VNG-voorzitter Deetman over de pardonregeling.

„Als er een asielzoeker op de stoep ligt, dan vraag je niet naar zijn status, maar help je hem.” CDA’er Wim Deetman, burgemeester van Den Haag en voorzitter van de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten, haalt de woorden van partijgenoot Diepenhorst aan om zijn betrokkenheid bij het onderwerp te benadrukken. „Uiteindelijk gaat het wel om mensen.”

[...]

„We hadden meer gewild, maar op een bepaald moment moet je zeggen: we gaan aan de slag. Hier hebben wij jarenlang om gevraagd. Het was een handreiking van dit kabinet die we onmogelijk konden weigeren.”

[...]

„Je ziet gezinnen die hier al zo lang wonen, maar weg hadden moeten zijn. Zet je die alsnog uit? Dat kan je vaak niet maken.”

[...]

De regeling die er nu ligt, is een afgezwakte variant. Maar Deetman verwacht dat hiermee problemen nagenoeg worden opgelost. Het is een akkoord op hoofdlijnen, lang niet alles is uitgewerkt.

„Dat hoeft ook niet”, zegt Deetman. „Er is onderling veel vertrouwen. Gemeenten zijn bereid mee te werken. Als we van te voren alles hadden willen regelen, had een akkoord te lang op zich laten wachten. Dat is niet in het belang van de mensen om wie het gaat.”

[...]

Het sluiten van de noodopvang staat op gespannen voet met de zorgplicht van gemeenten. Deetman:

„Dat is de spanning die in de Vreemdelingenwet zit. Soms is het uitzetten van een uitgeprocedeerde asielzoeker inderdaad moeilijk. Of deze regeling wel sluitend zal zijn? Forget it.
[...]”

Vorige Start Omhoog