Start Omhoog

Citaten uit

Ontmaskerd rechts slaat van zich af

Erdal Balcι, Trouw 27 januari 2007

Turken noemen iemand die ze haten doorgaans een ’product van Armeens zaad’. Maar nadat tienduizenden Turken op de begrafenis van de Armeense journalist Hrant Dink met de tekst ’We zijn allemaal Armeniërs’ liepen, is de verwarring groot. Rechts heeft de zwaarden al getrokken.

Turkse nationalisten werden na de moord op de hoofdredacteur van de Armeense krant Agos door een groot deel van de media en door linkse en liberale intellectuelen in de beklaagdenbank gezet. Deze ultrarechtse krachten hadden met hun vijandelijke retoriek laag opgeleide jongeren opgehitst tegen mensen met afwijkende meningen.

Het feit dat Dink een milde man was, twee lieve dochters had, een huilende vrouw achterliet en een dramatische kindertijd beleefde, heeft menigeen diep ontroerd. Tienduizenden mensen riepen tijdens de begrafenis onverwachts ’We zijn allemaal Armeniërs’.

Turks rechts slaat nu van zich af. De rechtse krant Tercüman kopte een dag na de begrafenis: ’We zijn allemaal Turken’. De volgende dag ging de krant een stap verder: „Iedereen die niet zegt ’ik ben een Turk’ kan oprotten.”

[...]

De feiten die elke dag opduiken over deze moord laten [...] zien dat de groep jongeren die verantwoordelijk is voor de aanslag op Dink wel degelijk uit ultrarechtse kringen komt. 

[...] 

De stemming is zo omgeslagen in Turkije dat het schrappen van artikel 301 in de Grondwet ter discussie staat. Volgens dit artikel is het verboden om de Turkse identiteit te beledigen. Hrant Dink is vorig jaar veroordeeld op grond van dit artikel.

[...]

Start Omhoog