Start Omhoog

Citaten uit

Geheim beraad SyriŽ en IsraŽl over Golan

Hoofdlijnen voor een vredesakkoord

NRC Handelsblad 16 januari 2007

In geheime ontmoetingen tussen 2004 en de zomer van 2006 hebben IsraŽliŽrs en SyriŽrs met hulp van Europese en Turkse diplomaten de hoofdlijnen van een mogelijk IsraŽlisch-Syrisch vredesverdrag opgesteld.

Kern van de informele concept-overeenkomst, waarvan de tekst vandaag werd gepubliceerd door het dagblad Haaretz , is de teruggave door IsraŽl van de sinds 1967 bezette en geannexeerde Golan-hoogvlakte aan SyriŽ en de demilitarisering van de grensgebieden.

Woordvoerders van premier Olmert in Jeruzalem en president Assad in Damascus hebben vandaag iedere officiŽle betrokkenheid bij de besprekingen en kennis van de tekst ontkend.

[...]

Het document heeft geen juridische status, maar is volgens IsraŽlische commentatoren zeer bevorderlijk voor het creŽren van het juiste klimaat om de sinds 6 maart 2000 afgebroken onderhandelingen te hervatten, aldus Amos Gilboa, oud-chef van de militaire inlichtingendienst en nu verbonden aan de Universiteit van Tel Aviv.

[...]

IsraŽl en SyriŽ verkeren formeel in staat van oorlog en IsraŽl beschuldigt SyriŽ van steun aan Hezbollah in Libanon. Vooraanstaande ministers [...] zijn echter voorstander van een nieuw initiatief.

[...]

Premier Olmert is tegen een toenaderingspoging. Hij zou zich daarbij vooral laten leiden door Washington, dat SyriŽ heeft beschuldigd van het steunen van terrorisme in Libanon, Irak en de Palestijnse gebieden. Volgens Gilboa wil Olmert zich niet vervreemden van Bush door geheime diplomatie te bedrijven.

Start Omhoog