Start Omhoog

Citaten uit

’Israël tracht Palestijnse families te breken’

Emma Blijdenstein, Trouw 23 september 2006

Israël past onverwacht strikt zijn visa-regelementen toe. Daardoor dreigen duizenden Palestijnen met een buitenlands staatsburgerschap niet meer naar huis te kunnen.

[...]

„Als er geen oplossing komt voor 1 oktober, dan zal ik van mijn familie worden gescheiden,” zegt Sam Bahour.

[...]

Om legaal te kunnen wonen moest Bahour elke paar maanden het land uit. Net als tienduizenden andere geremigreerde Palestijnen, was hij aangewezen op steeds weer een nieuw toeristenvisum. De Israëlische autoriteiten, nog steeds de baas over het Palestijnse bevolkingsregister, weigeren hem een verblijfsvergunning te geven.

Eind augustus ging het opeens mis. De Israëlische autoriteiten gaven Bahour een toeristenvisum van een maand, met de mededeling dat dit de laatste keer was.

„Ze schreven het erin: ’laatste visum’. In het Hebreeuws, Arabisch en Engels”.

[...]

Volgens de mensenrechtenorganisatie B’tselem kunnen duizenden Palestijnen inmiddels niet meer terug naar hun gezin.

„Dit is een schandelijk beleid,” zegt Sarid Michaeli van B’tselem. „Het heeft niets te maken met de Israëlische veiligheidssituatie. Het is illegaal en verwoest Palestijnse families.”

[...]

B’tselem schat dat er zo’n 120.000 verzoeken tot ’familiehereniging’ bij de Israëlische autoriteiten liggen. Sinds de intifada is behandeling opgeschort.

Ook ’gewone’ buitenlanders vrezen nu verbanning.

[...]

Bahour: [...]

„Palestijnen hebben een sterke familieband. Het was de Israëliërs tot nu toe nog niet gelukt die te breken. Maar dit beleid dwingt ons uiteindelijk de moeilijke beslissing te nemen om ook onze families te ontwortelen.”

Start Omhoog