Start Omhoog

Citaten uit

IsraŽl gaat in Gaza als een dolle tekeer 

Gideon Levy, NRC 4 september 2006

Waar zijn de dagen gebleven dat binnen IsraŽl nog werd gedebatteerd over moorden, vraagt Gideon Levy zich af, gezien het optreden van het IsraŽlische leger in Gaza.

Gaza is opnieuw bezet. De wereld moet dat weten en de IsraŽliŽrs moeten dat ook weten. Het gebied verkeert in de meest belabberde staat ooit. Sinds de ontvoering van korporaal Gilad Shalit, en in verhevigde mate sinds het begin van de oorlog in Libanon, is het IsraŽlische leger als een dolle tekeer gegaan in Gaza er zijn geen andere woorden voordoor zonder aanziens des persoons te moorden en te verwoesten, te bombarderen en te schieten. 

Niemand denkt erover een onderzoekscommissie te installeren; de kwestie staat niet eens op de agenda.

[...]

Hoe verachtelijk komt al het verheven en onzinnige gepraat over 'het einde van de bezetting' en 'het delen van het land' nu over. 

In grote delen van Gaza is geen elektriciteit. IsraŽl heeft de enige elektriciteitscentrale in Gaza gebombardeerd, en meer dan de helft van de stroomvoorziening zal nog minstens een jaar lang stilliggen. Er is nauwelijks water.

Gaza is smeriger dan ooit: vanwege het embargo dat IsraŽl en de wereld hebben afgekondigd tegen de gekozen autoriteiten, worden geen salarissen betaald, en de vuilnismannen hebben de afgelopen weken gestaakt.

[...]

Meer dan ooit is Gaza ook een gevangenis. De grensovergang bij Erez is dicht, die bij Karni is de afgelopen twee maanden slechts paar dagen open geweest, en hetzelfde geldt voor die bij Rafah. Zo'n 15.000 mensen moesten twee maanden wachten voor ze Egypte binnen konden, en sommigen wachten nog steeds, onder wie veel zieken en gewonden. Nog eens 5.000 mensen wachten aan de andere kant van de grens om naar  huis te kunnen terugkeren. Sommigen zijn overleden tijdens het wachten.

Je moet de taferelen in Rafah gadeslaan om te kunnen begrijpen welke menselijke tragedie zich daar afspeelt.

[...]

Gaza is ook armer en en de bevolking hongeriger dan ooit. Er gaat bijna geen handelswaar naar binnen of naar buiten, de visserij is verboden, de tienduizenden werknemers van de Palestijnse Autoriteit krijgen geen salaris uitbetaald en de mogelijkheid om in IsraŽl te werken is uitgesloten.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de dood, de verwoestingen en de angst. De afgelopen twee maanden heeft IsraŽl 224 Palestijnen gedood, van wie 62 kinderen en 25 vrouwen. Het heeft gebombardeerd en vermoord, verwoest en beschoten, en niemand heeft daar iets tegen ondernomen. 

Geen enkele cel van de Qassambrigades of welke smokkeltunnel dan ook kan dergelijke moordpartijen rechtvaardigen. Er gaat geen dag voorbij zonder doden, de meesten zijn onschuldige burgers. 

[...]

In het ziekenhuis van Shifa zag ik afgelopen week hartverscheurende taferelen. Kinderen zonder ledematen aan beademingsapparaten - verlamd voor de rest van hun leven.

[...]

Het is moeilijk vast te stellen wie tot dit alles besloten heeft. Het is twijfelachtig of de ministers zich bewust zijn van de realiteit in Gaza. Zij zijn er wel verantwoordelijk voor, om te beginnen door het slechte besluit over het embargo, en door het bombarderen van Gaza's bruggen en zijn elektriciteitscentrale, en de massale moordpartijen. 

[...]

De invasies die iedere week ergens anders plaatsvinden, de dood- en vernietigingsoperaties vanuit zee, land en lucht hebben allemaal namen gekregen die de werkelijkheid moeten verdoezelen, zoals 'Zomerregen' of 'Gesloten Kleuterschool'. Maar geen enkel excuus kan de cyclus van waanzin verklaren, en geen enkel argument kan de schandalige stilte van ons allemaal verontschuldigen. 

[...]

Er spelen zich gruwelijke taferelen af in Gaza, en hoewel die wellicht op de korte termijn een paar terreuraanvallen kunnen voorkomen, zullen ze op de langere termijn een nog veel moordzuchtiger terreur voortbrengen. En IsraŽl zal  dan verontwaardigd zeggen:  "Maar we hebben Gaza toch aan  hen teruggegeven!" 

 

Start Omhoog