Start Omhoog

Citaten uit

Europa wil vredesleider worden

Frans Dijkstra in Lappeenranta, Trouw 2 september 2006

EU wil toenadering tot Hamas, minister Bot blijft contact weigeren

De Europese Unie ruikt een kans om vrede te stichten tussen Israël en de Palestijnen.

„Dat gebied verwacht dat we een grote rol moeten spelen”, zei de Finse EU-voorzitter gisteren.

De EU-ministers van buitenlandse zaken hebben ’het hele Midden-Oosten doorgespit en ondersteboven gehouden’, zoals minister Bot zei. Eensgezind kwamen ze tot de conclusie dat hun vertegenwoordiger Javier Solana een vredesplan moet maken.

De EU hoopt al jaren dat ze een belangrijker rol in de wereld kan spelen. Dat draaide er altijd op uit dat Europa wel veel geld uitdeelt, maar daar geen invloed voor terug krijgt. Nu is dat anders, volgens Bot.

[...]

Ook Israël zal volgens Bot gevoelig zijn voor een Europees plan.

[...]

De ’routekaart voor de vrede’, die in 2002 werd opgesteld om in 2005 vrede te krijgen, is nu ’een beetje kaduuk’, volgens Bot. De Amerikanen, die destijds de hoofdrol speelden, hebben door de oorlog in Irak nauwelijks krediet meer in het Midden-Oosten.

[...]

Toch liepen zijn EU-collega’s iets te hard van stapel naar zijn smaak en vergaten de Verenigde Staten in hun beschouwingen.

[..]

Het Europese vredesplan zal ook gebaseerd moeten zijn op de grenzen van 1967, waarmee Palestina en Israël tevreden moeten zijn. De Arabische Liga, die formeel niet betrokken was bij het vorige vredesplan, zou wel mee moeten praten over het Europese voorstel. De routekaart schetste geen precies toekomstbeeld, de EU heeft wel die ambitie. Als de toekomstige grenzen duidelijk zijn, dan zal Hamas vast wel bereid zijn Israël te erkennen, is de gedachte.

De EU-ministers lijken in navolging van voorzitter Finland geneigd hun boycot van Hamas wat te verzachten. De Finse minister Tuomioja heeft gesuggereerd om voorzichtig contacten te leggen, ook al staat de organisatie te boek als terroristische organisatie.

Bot voelt daar niets voor en blijft pal staan voor Israël: „Zonder erkenning van Israël, geen contact met Hamas.”

Start Omhoog