Start Omhoog

Citaten uit

IsraŽlische kolonisten op gestolen grond

Oscar Garschagen, NRC 22 november 2006

De vredesbeweging Vrede Nu heeft de IsraŽlische landroof gedetailleerd in kaart gebracht. Kolonisten reageren woedend. Hoe kunnen joden met zo'n rapport komen terwijl het oorlog is?

De IsraŽlische nederzettingen op de sinds 1967 bezette Westelijke Jordaanoever zijn grotendeels of gedeeltelijk gebouwd op gestolen particulier Palestijns land. 

Dat schrijft de IsraŽlische organisatie Vrede Nu in een gisteren verschenen rapport. De organisatie heeft haar conclusies volledig gebaseerd op uitgelekte militaire computerbestanden van het IsraŽlische ministerie van Defensie. 

In het rapport wordt met luchtfoto's, kaarten, statistieken en eigendomsdocumenten de stelling onderbouwd dat de kolonisten in 130 nederzettingen niet alleen internationaal recht maar ook de IsraŽlische wetgeving hebben geschonden. 

De IsraŽlische Hoge Raad heeft in 1979 verboden dat er nederzettingen gebouwd werden op Palestijns land in bezet gebied. Dit is explosief politiek, juridisch en diplomatiek materiaal, zei secretaris-generaal Yariv Oppenheimer van Vrede Nu gisteren. 

Oppenheimer, die spreekt over de grote landroof, heeft namens zijn organisatie klachten ingediend bij de Hoge Raad. 

[...] 

De IsraŽlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en in de geannexeerde gebieden rondom Jeruzalem zijn volgens internationaal recht allemaal illegaal. 

[...] 

Volgens IsraŽlische wetgeving mag staatsland (en joods land) wťl en particulier Palestijns land niet worden bebouwd door kolonisten. Ook mogen nederzettingen niet buiten de toegewezen gemeentegrenzen bouwen. 

Maar dat is bij 130 nederzettingen, waaronder de grote verstedelijkte plaatsen zoals Maaleh Adumim, Ariel en Givat Zeev toch gebeurd. Maaleh Adumim, met 35.000 inwoners de grootste nederzetting ten oosten van Jeruzalem, ligt voor 86,4 procent op Palestijns privť-terrein. Ariel is voor 35 procent aangelegd op particulier land dat volgens Vrede Nu simpelweg en stelselmatig is geroofd. 

[...] 

Amerikaanse en Europese protesten, presidentiŽle verzoeken en ministeriŽle verklaringen hebben sinds 1975 de bouw van IsraŽlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever niet kunnen remmen. Het aantal kolonisten is gegroeid tot 244.000, de inwoners van de geannexeerde gebieden bij Jeruzalem niet meegerekend. 

Er zijn 200 legale nederzettingen en bijna evenveel illegale buitenposten. In de legale nederzettingen worden 3.500 nieuwe huizen en appartementen gebouwd, tegenover 44.000 vorig jaar. Maaleh Adumim en Ariel (40 kilometer van Tel Aviv) zijn populair bij starters op de woningmarkt. 

Volgens Vrede Nu, de Palestijnse Autoriteit en de Europese Unie vormen de nederzettingen (plus het wegenstelsel dat alleen door IsraŽliŽrs gebruikt mag worden) een groot struikelblok voor de vorming van een Palestijnse staat. Het plan om nederzettingen en buitenposten af te breken heeft premier Olmert na de oorlog in Libanon ingetrokken.

[...]

Start Omhoog