Start Omhoog

Citaten uit

Oogst van decennia van mislukte machtspolitiek

Rami G. Khouri, NRC 17 juli 2006

Rami G. Khouri is hoofdredacteur van de in Beiroet gevestigde Daily Star en columnist. 

IsraŽl is als een oude bokser wiens vuistslag niet langer effectief is, omdat zijn slachtoffers inmiddels weten hoe ze die moeten ontwijken, meent
Rami G. Khouri. 

Als u wilt zien hoe storm wordt geoogst, nadat ergens jarenlang wind is gezaaid, zet dan uw televisie maar aan en kijk naar de escalerende militaire confrontatie tussen IsraŽl, Hamas en Hezbollah, begeleid door de ketelmuziek van de Verenigde Staten, Iran en SyriŽ. 

De zich uitbreidende oorlog is voornamelijk het gevolg van vier decennia van mislukte machtspolitiek van de VS en IsraŽl, in samenhang met de zieltogende diplomatie en het falende leiderschap in de Arabische wereld en de wederopleving van de Iraanse invloed in de regio. 

[...] 

Wat we zien is de voorspelbare samenkomst van diverse informele en officiŽle krachten in de Arabische en Iraanse samenleving, die het gevoel hebben dat hen geen andere optie wordt gelaten dan het trotseren en tegenwerken van de gecombineerde macht van de Verenigde Staten en IsraŽl. 

De Arabische stemgerechtigden brengen bij verkiezingen steeds massaler hun stem uit op islamitische bewegingen als de Moslimbroederschap of Hamas. 
[...] 
Iran en SyriŽ maken daarvan handig gebruik om de anti-Amerikaanse en anti-IsraŽlische sentimenten aan te wakkeren, waarbij ze profiteren van de wereldwijde zorgen over het IsraŽlisch-Amerikaanse beleid. 

[...] 

Achter [.. IsraŽl's ..] pompeuze houding en opschepperige dreigementen slaan de IsraŽlische generaals en politici hulpeloos om zich heen, gedesoriŽnteerd door de futiliteit van hun besluit om in de eerste plaats op militaire middelen te vertrouwen bij de aanpak van een conflict dat in de kern van de zaak politiek van aard is. 

In feite gaat het nog steeds om de aloude Palestijns-IsraŽlische kwestie, die alleen kan worden opgelost via wederzijdse erkenning en veiligheidsgaranties door IsraŽl en een soevereine Palestijnse staat, waarbij het uit 1948 daterende Palestijnse vluchtelingenprobleem op rechtvaardige wijze tegemoet wordt getreden. 

In plaats daarvan herhaalt IsraŽl vandaag de dag de tactiek die het sinds 1968 in Libanon al minstens vijf maal zonder succes heeft ingezet, waaronder de verwoesting van het vliegveld van Beiroet, tientallen bruggen, wegen en elektriciteitscentrales, het onder vuur nemen van politieke instellingen en het vermoorden van militante leiders. IsraŽl heeft decennialang hetzelfde met de Palestijnen gedaan, met als excuus de aanslagen op IsraŽli's te willen tegengaan. In feite is precies het tegenovergestelde bereikt.

[...]

De verzetscampagne tegen IsraŽl en de Verenigde Staten onder leiding van Hamas en Hezbollah krijgt wijdverbreide politieke steun in het hele Midden-Oosten en een groot deel van de rest van de wereld.

[...]

Voor de enige supermacht ter wereld is Amerika in de huidige Midden-Oostencrisis dankzij zijn eigen vooringenomenheid bijzonder machteloos.

[...]

De Verenigde Staten en IsraŽl [...] hebben zichzelf in een hoek gemanoeuvreerd waaruit ze door hun ijdelheid of incompetentie niet meer kunnen ontsnappen.

[...]

Terwijl deze storm wordt geoogst, blijft er nog ťťn verstandige weg openstaan: een ronde van diplomatieke onderhandelingen, met oog voor de gerechtvaardigde grieven en verlangens van alle partijen, zowel die in de Arabische wereld als IsraŽl en Iran. Om een nog verder escalerende regionale oorlog te voorkomen, kan wellicht een verstandiger gremium dan het huidige Arabische, IsraŽlische en Amerikaanse leiderschap naar voren treden en een regionale vredesconferentie voorstellen.

Als die wordt gebaseerd op gelijke rechten voor alle partijen, heeft zij kans van slagen; als zij wordt gebaseerd op het uitgangspunt dat IsraŽl meer recht op veiligheid heeft dan anderen in de regio, zal er alleen nog maar meer storm worden geoogst.

Start Omhoog