Start Omhoog

Citaten uit

Clusterbommen IsraŽl immoreel

NRC Handelsblad 31 augustus 2006

De VN-chef humanitaire zaken, Jan Egeland, heeft IsraŽl gisteren volstrekt immoreel gedrag verweten omdat het grote aantallen clusterbommen op Libanon heeft afgeworpen terwijl een staakt-het-vuren in de oorlog tegen de shi'itische organisatie Hezbollah al in zicht was. Egeland zei in New York dat IsraŽl een verschrikkelijk verkeerde beslissing heeft genomen, of pas na afloop is gaan denken.

Een clusterbom bestaat uit een container met 200 tot 600 kleine springladingen die zich over een gebied ter grootte van een voetbalveld verspreiden. Sinds het staakt-het-vuren op 14 augustus inging, zijn in Zuid-Libanon 13 doden en 46 gewonden gevallen door verlaat exploderende springladingen.

"Wat schokkend is en ik zou zeggen volstrekt immoreel is dat 90 procent van de aanvallen met clusterbommen plaatshad in de laatste 72 uur van het conflict, toen we wisten dat er een resolutie zou zijn", zei Egeland gisteren.

[...]

In GenŤve zei Chris Clark, programmamanager van het Mijn Actie CoŲrdinatiecentrum van de VN in Zuid-Libanon, dat VN-teams tot dusverre 390 locaties hebben gevonden die door clusterbommen zijn getroffen. Hij zei dat springladingen worden aangetroffen in woningen, midden op straat en rond ziekenhuizen.

[...]

 

Start Omhoog