Start Omhoog

Citaten uit

Israël is teleurgesteld en vooral in verwarring

Uitstel van ontruiming Westelijke Jordaanoever, en premier Olmert weet niet hoe het nu verder moet

Oscar Garschagen, Trouw 18 augustus 2006

De (voorlopige) afloop van de oorlog in Libanon heeft Israël in verwarring gebracht. Teleurstelling overheerst. En de regering van premier Olmert is haar belangrijkste diplomatieke speerpunt kwijtgeraakt.

[...]

Premier Olmert heeft zijn plan om grote delen van de sinds 1967 bezette Westelijke Jordaanoever te ontruimen voor onbepaalde tijd uitgesteld.
In gesprekken met ministers en bevriende journalisten heeft Olmert gezegd dat het afbreken van nederzettingen en militaire bases ter wille van een Palestijnse staat niet langer op de agenda van zijn regering.

Toen korporaal Gilad Shalit door de Palestijnse Hamas, en de reservisten Goldwasser en Regev door de Libanese Hezbollah werden ontvoerd, begreep Olmert dat het draagvlak voor de ontruiming van tientallen nederzettingen met ongeveer 80.000 kolonisten rap aan het verschrompelen was.

[...]

Meteen na de oorlog concludeerde Olmert dat er ook in zijn regering, zijn eigen Kadima-partij en in de Knesset geen draagvlak meer is.

De Israëlische redenering is op het eerste gezicht eenvoudig: we zijn in 2000 uit Libanon vertrokken en in 2005 uit Gaza om vervolgens aangevallen te worden door de terroristische islamfascisten van moslimfundamentalistische organisaties als Hamas en Hezbollah. Wie garandeert dat er niet vanuit een - gedeeltelijk - ontruimde Westelijke Jordaanoever katjoesjas op Tel Aviv en Jeruzalem worden afgevuurd.

Deze opvatting vindt grote weerklank in het teleurgestelde en verwarde Israël, waar de publieke opinie de Libanese oorlog als een regelrecht debacle beschouwt.

[...]

Voor premier Olmert is het uitstellen van het ontruimingsplan de eerste stap om zich op te trekken uit het Libanese moeras.

[...]

Israël mag dan niet in de stemming zijn nieuwe stappen te zetten naar een Palestijnse staat, tegelijkertijd heeft de regering van premier Olmert geen alternatieve diplomatieke agenda. Fundamentele oplossingen - oprichting van een Palestijnse staat, vrede met Syrië, diplomatieke openingen naar Iran, wederopbouw van Libanon - zijn niet aan de orde.

Vergeten is ook de aanleiding van de Libanese oorlog: Hezbollah viel een Israëlische patrouille aan uit woede over Israëls optreden in de Strook van Gaza. De joodse nederzettingen en militaire bases werden een jaar geleden ontruimd, maar het gebied met 1,4 miljoen arme en geradicaliseerde inwoners bleef afgesloten van de buitenwereld [...].

Het directe gevolg van Olmerts besluit voorlopig af te zien van (gedeeltelijke) ontruiming van de Westelijke Jordaanoever is dat een oplossing in de vorm van een Palestijnse staat in de gebieden die sinds de Zesdaagse Oorlog bezet worden gehouden, op de lange baan is geschoven. De Zesdaagse Oorlog wordt beschouwd als Israëls laatste succesvolle oorlog omdat toen heel Jeruzalem werd veroverd.

Maar het was ook de oorlog die de Palestijnse nationale beweging en later Hamas voortbracht. Het was de oorlog die Israël geen duurzame vrede bezorgde, zoals geen enkele oorlog de joodse staat blijvende veiligheid heeft opgeleverd. [...]

Start Omhoog