Start Omhoog

Citaten uit

Trots op Azerbajdzjan

Elsbeth Etty; column, NRC Handelsblad 23 oktober 2007

[... ... ...]

Een nationalistische overheid heeft de neiging om kritische journalisten en schrijvers te veroordelen wegens belediging van de nationale identiteit. Turkije levert hiervan treurige voorbeelden. Een religieuze overheid gooit journalisten in de gevangenis wegens belediging van de godsdienst. Het kan ook allebei tegelijk.

Een schrijnend voorbeeld van journalisten die zowel de nationale als de religieuze identiteit zouden hebben beledigd, is de veroordeling van Samir Sadagatoglu en Rafik Tagi in Azerbajdzjan. Tagi betoogde in het weekblad Senet, waarvan Sadagatoglu hoofdredacteur is, dat de Azerbajdzjaanse identiteit in ethische en filosofische zin nauw verwant is aan die van Europa. Welnu, zij zijn in juli in hoger beroep veroordeeld tot drie en vier jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf.

Nu is het bijzondere aan deze zaak dat de aanleiding tot de vervolging was gelegen in spontane publieke protesten tegen de vermeende belediging van de Azerbajdzjaanse identiteit. In het tijdschriftartikel was een vergelijking getrokken tussen de islam en het christendom die uitviel ten gunste van het christendom. Tagi kwam tot de conclusie dat de islam de vooruitgang van zijn land belemmert. Boze moslims gingen de straat op, de journalist, zijn hoofdredacteur en hun familie werden met de dood bedreigd, een grootayatollah uit het buurland Iran riep in een fatwa op om het tweetal te doden. Daarop wierpen de autoriteiten hen in het gevang wegens het aanzetten tot nationale, raciale of religieuze haat.

Woede op media of journalisten toont volgens deze logica eigenlijk al aan dat zij zich schuldig hebben gemaakt aan het zaaien van haat. Het publiek is beledigd, dat zegt genoeg en het eindigt in een cel.

Amnesty International voert actie voor de vrijlating van de twee gewetensgevangen.

[... ... ...]

Ik durf zomaar de stelling aan dat dé Azerbajdzjaan niet bestaat. Maar in Azerbajdzjan kom je daarvoor in de gevangenis. In Nederland mag je zeggen dat dé Nederlander niet bestaat.

[...]

Start Omhoog