Start Omhoog

Citaten uit

Politiemisbruik te volgen op internet

Egyptische bloggers publiceren opnames van seksuele marteling door de politie

Alexander Weissink, NRC Handelsblad 31 januari 2007

In Egypte hebben bloggers beelden van seksuele molestatie van arrestanten door de politie op internet gezet. Onpatriottisch, aldus de autoriteiten. De bloggers vrezen nu represailles.

Egyptische bloggers die beelden van marteling en seksuele molestatie door de politie hebben onthuld, vrezen elk moment te worden opgepakt en vervolgd. Zij zijn bezig met een "onpatriottische campagne", aldus minister van Binnenlandse Zaken Habib al-Adly. Ze bezoedelen doelbewust het imago van de politiemacht en ondermijnen de nationale veiligheid, zei hij afgelopen weekeinde op de nationale televisie.

"Ik ben bang dat onze activiteiten worden gecriminaliseerd onder het mom dat we het imago van Egypte hebben beschadigd", zegt Wael Abbas.

Hij is een van de bekendste Egyptische bloggers en een van de eerste die beelden van marteling op internet zette.

Het beeld is schokkend.

[...]

Het slachtoffer is Emad al-Kabir, een 21-jarige chauffeur van een microbus die het had gewaagd zich te mengen in een meningsverschil tussen zijn neef en de politie. De woordenwisseling liep uit de hand en hij werd ingerekend. Op het bureau werd hij s nachts gemolesteerd. De volgende dag stond hij weer buiten op straat.

De politie verspreidde de beeldopnames van Kabir in zijn woonbuurt om hem publiekelijk te vernederen. Tien maanden later werden de beelden door een blogger op YouTube.com geplaatst.

Een mensenrechtenadvocaat zette Kabir ertoe aan aangifte te doen. Twee agenten worden sinds kort vervolgd.

[..]

Mensenrechtenorganisaties als Amnesty International en Human Rights Watch [...] voeren al jaren campagne tegen het wijdverbreide en systematische gebruik van marteling. Met name seksuele mishandeling zou veel voorkomen. Maar de meeste gevallen worden niet bekend omdat eib, de schande en schaamte, voor de slachtoffers genoeg reden is om te zwijgen. De beelden van Kabir verraden de routinematigheid van de praktijk. Dat de politie zelf de beelden maakte en verspreidde toont aan dat de agenten niet bang waren voor repercussies.

De afgelopen maanden hebben bloggers talrijke opnames van politiemishandeling op hun internetdagboek en op YouTube.com gezet.

[...]

Wael Abbas wijst erop dat verscheidene bloggers die het afgelopen jaar in de gevangenis zijn beland omdat ze de goede naam van de president zouden hebben beschadigd of de islam in diskrediet gebracht. Hijzelf wordt in commentaren in de staatskranten en ingezonden reacties op zijn weblog aangevallen.

[...]

Eerder deze maand werd een journaliste van de Arabische nieuwszender Al-Jazeera gearresteerd omdat zij in het bezit was van videobanden met beelden van gereconstrueerde politiemishandelingen voor een documentaire. Na twee dagen werd zij op borgtocht vrijgelaten. Maar het onderzoek duurt voort. Zo willen ze het volk doen geloven dat alle martelingen die we hebben onthuld in scène zijn gezet, aldus Abbas.

Mobiele telefoons met camera worden inmiddels niet meer toegestaan in politiebureaus. Zolang er geen bewijs is, kan de politie volhouden dat er niet gemarteld wordt, zegt Mohammed al-Sharkawy (24). Hij heeft het aan den lijve ondervonden.
[...]
Sharkawy werd in mei opgepakt en twee maanden vastgehouden nadat hij had deelgenomen aan demonstraties tegen de regering. De student communicatiewetenschappen was een van de eersten die er geen geheim van maakte dat hij seksueel was mishandeld door de politie.

[...]

Anderen volgden zijn voorbeeld. Zoals Amgad Mukhtar Hussein (27) die op een van de meest bekeken programmas van een Arabische satellietzender vertelde hoe hij was misbruikt. De kijkers reageerden geschokt. Vooral ook omdat Hussein zich niet schaamde om het te vertellen.

De Egyptische politie heeft een typische eigenschap: ze willen dat je jezelf tegenover hen vernedert, zegt Hussein [...].

[...]

Start Omhoog