Start Omhoog

Citaten uit 

Media in M-Oosten zwaar ingeperkt

ANP / NRC 6 februari 2007

In het hele Midden-Oosten worden journalisten die niet conform de wensen van hun regeringen berichten, bedreigd door de staat, vervolgd en gevangen gezet. Dat meldt een onafhankelijke, internationale persorganisatie, het Comitť ter bescherming van Journalisten (CPJ), in een gisteren in de Egyptische hoofdstad Cairo uitgekomen rapport, Aanvallen op de Pers in 2006.

[...]

Irak, door president Bush voorgesteld als democratisch model voor het Midden-Oosten, vormt daarbij het dieptepunt. Niet alleen zijn 32 van de 34 journalisten die in 2006 in het Midden-Oosten zijn gedood, in Irak om het leven gekomen. Ook zijn de media in Irak weer onder politiek vuur gekomen van de autoriteiten. Een groeiende lijst Iraakse journalisten kreeg te maken met pesterijen, censuur en vervolging onder wetten die zijn overgenomen van Saddam Hussein.

[...]

In Egypte zijn journalisten gevangen gezet wegens kritische berichtgeving ondanks herhaalde beloften van politieke hervormingen van de zijde van president Hosni Mubarak. Egyptische journalisten bleven zich uitspreken, aldus het CPJ, maar kregen te maken met arrestaties, processen en door de staat geÔnspireerde aanvallen.

[...]

De persvrijheid in landen als LibiŽ, TunesiŽ, Oman en de Verenigde Arabische Emiraten is of non-existent of zwaar ingeperkt. Het rapport wijst daarnaast op de erosie van de persvrijheid in Marokko, dat nog maar kort geleden een sterke onafhankelijke pers had.

Start Omhoog