Start Omhoog

Citaten uit

Buitenlands nieuws via internet taboe

Carolien Omidi, Trouw 25 november 2006

De Iraanse regering heeft providers opgedragen de internetsnelheid te verlagen. Deze maatregel geldt voor thuisgebruik en internetcafé's maar niet voor bedrijven. 

[...] 

Het ministerie van telecommunicatie verbiedt de providers om nog internetverbindingen aan te bieden die sneller zijn dan 128 kilobytes per seconde. Daardoor zal het moeilijk worden om nog langer buitenlandse films, muziek of televisieprogramma’s te downloaden. Ook nieuwsmedia zoals het zeer populaire Channel One TV, een in Los Angeles gevestigd Iraanse televisiezender die 24 uur per dag rechtstreeks uitzendt op internet, zullen niet meer te zien zijn. 

En dat is precies de bedoeling van de Iraanse regering. Die is immers van mening dat de westerse culturele invasie een halt moet worden toegeroepen. De jonge generatie wordt door westerse media alleen maar vervreemd van haar eigen cultuur en van de islam, meent ze.

Het verlagen van de internetsnelheid volgt op de jacht op clandestiene satellietschotels. De politie heeft er de afgelopen maanden al duizenden verwijderd. Ook hebben de autoriteiten de afgelopen tijd met behulp van geavanceerde buitenlandse software een groot aantal websites geblokkeerd. Maar Irani?rs wisten hier wel raad op. Al gauw verschenen er goedkope internetkaarten op de markt waarmee je via het buitenland kunt inbellen en zo de internetfilters kunt omzeilen. Vandaar nu dus de vertraagde internetverbinding.

[...]

Start Omhoog