Start Omhoog

Citaten uit

Gaza is zenuwslopend, ook zonder tanks in de straten

IsraŽlische omsingeling maakt van alle Palestijnen in de Gazastrook weer gewapende broeders

Oscar Garschagen, NRC 1 juli 2006

De Gazastrook ondergaat de Ďtotale pressieí van IsraŽl. Na het wegvallen van de elektriciteit is er geen stromend water, geen voetbal op tv en ontdooien vrieskisten. ĄWat moet Ūk doen tegen de fanatici van Hamas.Ē

GAZASTAD, 1 JULI. Asgrijze, oogpijnigende rook stijgt nog steeds op uit de zes verwrongen transformatoren van de Gaza Electrical Powerplant, de goed onderhouden centrale van Zweedse Alstom-makelij. Het moet voor de piloten van de twee IsraŽlische Apaches vier dagen geleden vrijelijk prijsschieten zijn geweest.

Met zes raketten, die volgens een wachtlopende ooggetuige na kalm mikken werden afgeschoten, werd de enige elektriciteitsbron van de Gazastrook uitgeschakeld zonder overigens de centrale zelf te vernietigen. Doelbewust werd Ė niet voor het eerst Ė de civiele infrastructuur, zeg maar een burgerdoelwit, bestookt.

ĄReparen is uitgesloten. Er moeten in Zweden zes nieuwe transformatoren voor hoge en lage spanning gebouwd worden. Dat gaat 15 miljoen dollar kosten en drie tot zes maanden duren en dan moeten wij maar hopen dat IsraŽl toestemming geeft voor de doorvoer via hun havensĒ, zegt dienstdoend ingenieur Marwan Mukaddad tijdens een rondleiding op het complex [...].

Om het Palestijnse Hamas te dwingen de morgen een week geleden ontvoerde soldaat Gilad Shalit vrij te laten, heeft IsraŽl de 1,3 miljoen inwoners van de Gazastrook in een wurggreep genomen. Niet door middel van een militaire invasie, maar door, zoals minister van Defensie Peretz, het zei Ątotale pressieĒ.

[... ... ...]

Alle grensposten voor goederen- en personenverkeer zijn gesloten, de levering van levensmiddelen, medicijnen, benzine en diesel zijn gestopt. Zonder elektriciteit is er ook geen stromend water, want de pompen worden aangedreven door elektromotoren. En zonder benzine en diesel dreigen de generatoren van ziekenhuizen, fabriekjes en commerciŽle bedrijfspanden, voor zover aanwezig, stil te vallen.

[...]

Van noord tot zuid wordt er bij dagtemperaturen van 37 graden geklaagd over ontdooiende vrieskisten in slagerijen, functieloze koelkasten met als gevolg rottend vlees en groente, bedorven melk.

In het Shiffa-ziekenhuis van Gazastad, het Nasr-hospitaal in Khan Yunis en de kliniek van Rafah zeggen ziekenhuisdirecteuren dat zij hun generatoren nog een week of twee draaiende kunnen houden, maar dat dan het licht helemaal uitgaat.

ĄZonder elektriciteit kunnen we niet opereren, de nierdialysemachines kunnen dan niet gebruikt worden, noem maar op. [...]Ē, zegt dr Ibrahim El Habbash, algemeen directeur van het Shiffa.

[...]

Sinds de internationale gemeenschap de financiŽle hulp aan de Palestijnse Autoriteit heeft stopgezet, verkeert de gezondheidszorg in een crisis. Van de 150 ambulances staan er 140 in de garage omdat er geen brandstof meer is.

ĄDit is erger dan een militaire invasie, want dat zijn we wel gewend. Bovendien laat ze maar komen. We zullen ze een lesje lerenĒ, roept Jihad Abu Hassan, een winkelier diep in het vluchtelingenkamp van Rafah [...] Geen IsraŽlische generaal zal er over peinzen hier te gaan zoeken naar de vermiste soldaat. [...]

[... ...]

Even verderop woont de familie Al-Achras. Hun 19-jarige zoon is tot 20 jaar gevangenisstraf veroordeeld.

ĄIsraŽl en de hele wereld maken zich nu druk om een IsraŽlische soldaat. Maar wie kent mijn zoon Murid die werd gearresteerd toen hij terugkeerde uit Iran waar hij aan zijn arm is geopereerd. Hij mocht nota bene via IsraŽl vertrekken. Niemand kent de 10.000 Palestijnse gevangenen. Wie kent de 400 vrouwen en kinderen die in de IsraŽlische gevangenissen zittenĒ, zegt vader Salem Al-Achras die net zijn zoon heeft bezocht in een van de gevangenissen in de Negev-woestijn. ĄIedereen hier steunt de ontvoerders van de soldaat.Ē

Nog een veelgehoorde klacht, verpakt in een vraag:

ĄWaarom besteden jullie Europeanen en Amerikanen zoveel aandacht aan een IsraŽlische soldaat, terwijl er deze maand alleen al vijftien kinderen zijn gedood of zwaar gewond zijn geraakt.Ē

Het kan niet anders, zo luidt vervolgens de conclusie, dat IsraŽl en de westerse wereld andere, geheime bedoelingen hebben, zoals de omverwerping van de Hamas-regering. Hoe moet anders de arrestatie van acht Hamas-ministers en twintig volksvertegenwoordigers uitgelegd worden.

Dat is ook het leidmotief van de vrijdagse preek van premier Ismail Haniyeh in een van de grote moskeeŽn van Gaza. Zijn populariteit lijkt alleen maar toe te nemen, naarmate de IsraŽlische dreigementen persoonlijker zijn geworden.

ĄAls IsraŽl de eventuele dood van de soldaat gaat vergelden met de liquidatie van Haniyeh dan breekt hier echt de hel los. Dan zullen de Katusja-raketten Ashkelon vernietigenĒ, zegt een man die luid juicht en klapt als de premier de moskee verlaat.

[...]

De IsraŽlische omsingeling van het turbulente, door en door gepolitiseerde Gaza heeft in ieder geval al een resultaat opgeleverd: de gewelddadige machtsstrijd tussen Fatah en Hamas is afgewend want onder IsraŽlische druk zijn alle Palestijnen in de Gazastrook weer gewapende broeders. Zeker voorlopig.

Protest tegen IsraŽl

In verscheidene landen in de Arabische wereld en in Turkije is gisteren betoogd tegen het IsraŽlische optreden in de Gazastrook.

Na het uitgaan van de Beyazit-moskee in Istanbul vulden enkele duizenden moskeegangers het naastgelegen plein. [...]

In de Egyptische hoofdstad Kairo had de Moslimbroederschap bij de Al-Ahzar-moskee een betoging georganiseerd. Arabische regeringen werden opgeroepen Ąop te treden tegen IsraŽl en de Palestijnen te beschermenĒ. De aanwezige oproerpolitie greep niet in.

In andere landen werd op beperkte schaal geprotesteerd. Ongeveer honderd Palestijnen betoogden tegen IsraŽl met een sit-in voor het VN-gebouw in de Libanese hoofdstad Beiroet. En zoín vierhonderd Palestijnse demonstranten in de Jordaanse hoofdstad Amman liepen een protestmars. (AP)

 

Start Omhoog