Vorige Start Omhoog Volgende

Citaten uit

’Verdonk overtreedt privacywet’

CBP: Minister schond eigen richtlijnen in zaak-Taïda Pasic

Trouw, 30 mei 2006

Minister Verdonk (vreemdelingenzaken) had nooit persoonsgegevens van scholiere Taïda Pasic naar buiten mogen brengen. Ze heeft daarmee de wet overtreden.

Dit concludeerde het College ter bescherming van Persoonsgegevens (CBP) gisteren. Het CBP komt tot haar oordeel na toetsing aan richtlijnen die vorig jaar op advies van de minister zelf werden vastgelegd.

Het onafhankelijke college reageert op de publicatie op 5 februari in De Telegraaf. In een vraaggesprek beschuldigde de minister Pasic van fraude.
[...]
Het naar buiten brengen van de persoonsgegevens van Pasic is in strijd met de privacywetgeving, zo concludeert het CBP. Volgens deze wet worden bestuurders geacht ’uiterste terughoudendheid’ te hanteren bij het openbaar maken van persoonsgegevens uit individuele dossiers. Dit mag slechts in ’uitzonderlijke gevallen’. Het college stelt nu dat Verdonk ’onzorgvuldig en onrechtmatig’ handelde.

Minister Verdonk is het oneens met de kritiek.

[...]

Minister Verdonk zal vandaag door GroenLinks aan de tand worden gevoeld over de kwestie. De PvdA ’wil nog even nadenken’ over de conclusie, maar kamerlid Klaas de Vries stelt dat het ’droevig is dat een minister zich zo gedraagt’.

 

Vorige Start Omhoog Volgende