Start Omhoog

Citaten uit

Soms zeg ik maar dat mijn land een tijdelijk falende staat is. Maar nu kan het wel eens lang gaan duren.

Rob de Wijk, Trouw, Podium, 19 mei 2006

[...]

De situatie in Nederland doet me denken aan de nadagen van de communistische regimes in het Oostblok. De wereld veranderde, maar leiders hielden zich krampachtig vast aan hun eigen werkelijkheid van de socialistische heilstaat die veiligheid en voorspoed bracht. Maar toen de oorlogsdreiging wegviel, het Westen welvarender werd en het Oostblok achter bleef, prikte de bevolking de ballon meedogenloos door. Revolutie!

Onze politieke correctheid van de jaren negentig doet denken aan de situatie in het Warschaupact van de jaren tachtig.

[...]

Als de politiek geen antwoord heeft, wordt het volk stuurloos. Het gevolg? De maatschappij komt in opstand en eist leiders.

[...]

[... O]ok in democratieŽn bieden deze tijden gouden kansen voor politieke entrepeneurs met duidelijke meningen en heldere, simpele oplossingen. Rita Verdonk is daarvan een duidelijke exponent. Ik heb niets tegen krachtdadige leiders, mits ze visionair zijn. Maar veelal ontbreekt het populisten aan visie, is daadkracht doel op zich en houden zij zich door hun gebrekkige analyses vast aan ingenomen standpunten, wat hen kwetsbaar maakt. Dit type leiders graaft in democratieŽn zijn eigen graf. Democratie is immers compromissen sluiten.

Zich beroepend op een arrest van de Hoge Raad van 15 november 2005 ontnam Minister Verdonk het Hirsi Ali feitelijk haar Nederlanderschap. Dit type leider kan niet anders dan dergelijke arresten eng uitleggen.

[...]

Interessant is dat Verdonk en Hirsi Ali het product zijn van dezelfde crises. Zonder de moord op Fortuyn, de crisis in de LPF, het vroegtijdige einde van het kabinet Balkenende I en het zich verhardende minderhedendebat kon Hirsi Ali het nooit tot spraakmakend parlementariŽr brengen. En zonder Van Gogh had zij nooit een bekende wereldburger kunnen worden.

Ze deed hetzelfde als Verdonk. Weinig ruimte in het debat scheppen, harde standpunten innemen, confrontatie en polarisatie. Crises brengen dit soort politici voort, maar brengen ze ook ten val.

 

[...]

Start Omhoog