Start Omhoog

Citaten uit

Kamer fel tegen Verdonk

Minister zal Nederlanderschap Hirsi Ali opnieuw bekijken

Van onze redactie politiek, Trouw 17 mei 2006

Minister Verdonk gaat de intrekking van het Nederlanderschap van VVD-politica Hirsi Ali opnieuw bekijken. Zij ging daarmee rond middernacht akkoord onder druk van een beurtelings verbijsterde en woedende Tweede Kamer.

In een af en toe emotioneel debat weigerden bijna alle fracties zich neer te leggen bij de constatering van Verdonk dat Hirsi Ali nooit Nederlandse is geweest, omdat ze bij haar naturalisatie in 1997 valse personalia heeft opgegeven.

De minister [...] hield vol dat ze pas in die uitzending bekend werd met het feit dat de politica bij haar naturalisatie valse persoonsgegevens had opgegeven. Volgens haar kon ze toen alleen maar vaststellen dat het Nederlanderschap haar nooit was verleend. Volgens Verdonk zou zij in Nederland kunnen blijven op grond van een eerder verstrekte verblijfsvergunning. Zij zou kunnen reizen met een vluchtelingenpaspoort. Haar bescherming zou worden voortgezet. En Hirsi Ali zou opnieuw het Nederlanderschap kunnen aanvragen als ze haar personalia zou laten corrigeren.

De Tweede Kamer vond het verhaal van de minister volstrekt niet overtuigend en hekelde de 'onzorgvuldigheid’ waarmee Verdonk heeft gehandeld. Ook toonden zowel kamerleden als collega’s van Verdonk zich verbaasd over de snelheid waarmee zij tot haar conclusie was gekomen: vrijdag leek er niets aan de hand, zaterdag sprak de minister van een onderzoek, maandagavond had ze haar conclusie klaar.

[...]

Verdonk verklaarde die snelheid met het feit dat het ook ging om de rechtmatigheid van het kamerlidmaatschap van Hirsi Ali. Die maakte bekend dat zij die functie onmiddellijk neerlegt. Tegen het vervallen van haar Nederlanderschap gaat ze in beroep.