Start Omhoog

Citaten uit

’Vechtsporten maken niet agressiever’

Reacties

Trouw 29 september 2005

 Jongens tussen 11 en 16 jaar die aan kracht- of vechtsport doen, zijn agressiever dan leeftijdsgenoten, blijkt uit Noors onderzoek waarover Trouw gisteren berichtte. Ervaringsdeskundigen bestrijden dit:

„Een goede coach voedt jongeren op."

ARNOLD VANDERLYDE

won als bokser drie olympische medailles en promoot tegenwoordig zijn programma ’Fighting Fit’, waarbij hij boksen gebruikt om mensen zelfvertrouwen en rust bij te brengen:

 „Ik was zelf erg agressief op mijn 15de. [...]
Toen ging ik nadenken [...]
Ik leerde denken vanuit beheersing, vanuit defensie. Het is belangrijk dat je zoiets van een trainer meekrijgt.
In sommige sportscholen roepen ze alleen: ’Ram hem op z’n bekkie!’ Daar heerst een machocultuur. Maar het gaat juist om de levensfilosofie. Je kunt boksen gebruiken om problemen en angsten van je af te slaan. Om jezelf een spiegel voor te houden en zo vertrouwen te kweken. Maar dan moet je wel in balans zijn. Daar moet een trainer op letten.”

MIKE HOUTSNEE

is jongerenwerker, docent kickboksen en oprichter van het Sport Tegen Overlast in Mijdrecht Project (STOMP):

,[...] Wij leren ze discipline en zelfvertrouwen te krijgen. Als ze zelfbewust zijn, worden ze ook minder agressief. Al moet je altijd een vinger aan de pols houden.”

THOM HARINCK

introduceerde thai- en kickboxen in Nederland en trainde topvechters:

,,Ik geloof de conclusies niet. Ik geef nu 33 jaar les en mijn ervaringen zijn tegenovergesteld: jongens en meisjes leren juist discipline, sportiviteit en respect voor anderen. Als ze lessen blijven volgen, verandert hun gedrag. Ze leren de gevaren van vechttechnieken, zodat ze juist minder geneigd zijn op straat te vechten. [...]"

ANNELIES KNOPPERS

is hoogleraar pedagogiek en didactiek van de sport:

„De uitkomst verbaast me niet. Uit veel internationale onderzoeken blijkt dat jongemannen die vechtsporten doen of sporten als american football gewelddadiger zijn. [...]
Het belangrijkste is hoe de trainer met de sport omgaat. Die moet respect, waarden en normen overdragen.”

BERT KOPS SR.

was tot zijn 54ste wedstrijdworstelaar en runt met zijn zoon sportcentrum Kops in Amsterdam, waar menig kampioen traint:

,,Jongeren worden niet agressiever van vechtsporten. [...]
Een goede coach voedt jongeren op. Er blijven altijd types die graag opvallen en misbruik maken van de macht die ze hebben gekregen. Dat is maar een hele kleine groep. Die jongens denken: ik kan nu goed vechten, dus ik laat me door niemand nog wat zeggen. Dat zit in het karakter.
Een goede coach stuurt dat bij. [...]"

 

Start Omhoog