Start Omhoog

Citaten uit

Wie leert vechten, zal ook gaan vechten

Menno van Dongen, De Volkskrant, 29 september 2005

Wie zijn agressie uit in een vechtsport wordt rustiger. Fout, beweren Noorse onderzoekers: wie leert vechten, gaat vechten. In de boksschool Haagse Directe vechten ze er niet minder om. ‘Trainen lucht me op.’

Robert (45) is iemand met wie je geen ruzie wilt hebben.

‘Als ik niet train, valt er niet met mij te praten’, zegt hij, terwijl hij zijn bokskleding aantrekt.

De imposante Antilliaan wijst naar zijn hoofd.

‘Af en toe gaat er hier iets mis en dan wil ik mensen iets aandoen. Dankzij het boksen kan ik dat in bedwang houden. Nu ben ik veel rustiger. [...]’

Bij boksvereniging Haagse Directe, aan de rand van de Schilderswijk, reageert iedereen verbaasd op een onderzoek waaruit zou blijken dat jongens agressief worden van boksen.

[...]

Tot nu toe dachten politici en hulpverleners dat het goed is om je agressie te uiten in een vechtsport. Daar zou je rustiger van worden. Als een verband werd aangetoond tussen agressie en vechtsport, werd gezegd dat sportscholen juist aantrekkelijk waren voor agressieve mensen. Maar volgens de Noorse onderzoekers worden jongens daadwerkelijk agressiever als ze hebben leren vechten. Ze gaan hun vechtsport-technieken toepassen op straat en worden sterker en zelfverzekerder.

‘Het is de eerste keer dat wetenschappers hier goed naar hebben gekeken’, stelt Wim Slot, hoogleraar jeugdbescherming aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. ‘Daarom moet je dit serieus nemen. Het is te makkelijk om te zeggen dat dit niet kan kloppen.’

Trainer Chris (41) is trots op de leden van zijn boksvereniging.

‘Het zijn geen lieverdjes’, zegt hij. ‘Maar ze veroorzaken geen problemen’.

Hij erkent dat er ook jongens naar de boksschool komen die willen leren straatvechten.

‘Maar dat zijn geen echte boksers. Dat zijn ratjes. Die houden het hier niet vol, dus zien we ze maar een paar keer. [...]’

Leerlingen van de Haagse boksschool leren dat het belangrijk is om anderen te respecteren. Reinier (73), het oudste lid van de vereniging, heeft heel wat jongeren zien komen.

‘Er wordt ze hier fatsoen bijgebracht. Dat is heel goed voor ze. Ze leren dat ze zich moeten beheersen. [...]’

Nadia (17) heeft veel baat bij de lessen.

‘Als ik niet train, krop ik alles op. De boksbal is mijn therapeut. Na het trainen voel ik me zo opgelucht!’

Haar vriendin Jana (20) herkent dat.

 ‘Voordat ik begon te boksen, hoefde iemand maar naar me te kijken en dan sloeg ik. Soms vecht ik nog, maar ik kan me al beter beheersen.’

[...]

 

Start Omhoog