Start Omhoog

Citaten uit

Vechten krachtsport kweken sterke antisocialen

Onderzoek

Door DS in 0-25 oktober 2005

Probleemjongens via de sportschool op het goede pad brengen, zou wel eens averechts  kunnen werken. Dat blijkt uit Noors onderzoek, dat hoogleraar jeugdbescherming Wim Slot signaleert in het novembernummer van Kind en Adolescent Review.

Krachtsport op zichzelf zou bij jongens al een negatieve uitwerking kunnen hebben, blijkt uit het Noorse onderzoek. Maar de sport introduceert de jongens ook nog in een wereld waarin machonormen en -idealen gelden. Het is denkbaar dat jongerenwerkers en hulpverleners die met jongens de sportschool in gaan hen antisocialer maken, en sterker bovendien.

De onderzoekers Inger Endresen en Dan Olweus haalden uit een langlopend pestonderzoek onder 5.171 leerlingen een groep van 477 jongens - niet per se probleemjongens - die deden aan boksen, worstelen, gewicht heffen of oosterse vechtsporten, of daar in die periode mee begonnen. Bij de start waren ze tussen de 11 en 15 jaar. Ze werden twee jaar lang gevolgd.

De resultaten wijzen uit dat kracht- en vechtsport leiden tot een toename van antisociaal gedrag, al dan niet gewelddadig. De onderzochte jongens doen vaker verkeerde dingen dan jongens die dergelijke sporten niet beoefenen. En ze doen ergere dingen. Ze raken vaker betrokken bij vechtpartijen, gebruiken  vaker messen en knuppels, ze stelen, vernielen en spijbelen meer.

De onderzoekers vonden tot hun verrassing geen aanwijzingen dat dat ligt aan het type jongens dat kiest voor kracht sport. De toename van antisociaal gedrag doet zich niet alleen voor bij jongens die voorheen al aso's waren, maar net zo goed bij hele gemiddelde jongens.

Het zijn kennelijk de activiteiten en de omstandigheden waaronder die plaatsvinden die dat ongewenst gedrag doen toenemen, concluderen de Noren. Krachtsport op zichzelf bevordert antisociaal gedrag, denken ze, maar waarschijnlijk ook de machosfeer en de aandacht voor spieren, fysieke kracht en hardheid. De vreedzame filosofieŽn die vaak bij oosterse sporten een rol spelen zouden daarentegen mogelijk agressief gedrag wat beteugelen.

Geen ondersteuning vonden de onderzoekers voor de gangbare gedachte dat uitleven in sport agressie in het dagelijks leven zou verminderen. Het lijkt er eerder op dat jongens die hebben leren vechten en sterker zijn geworden, de neiging hebben om van die kwaliteiten gebruik te maken. Ouders, jongerenwerkers, leerkrachten, sportclubs en politici moeten zich daarover zorgen maken, zeggen ze.

[...]

 

Start Omhoog