Start Omhoog

Citaten uit

Bajesboot sluit illegalen te lang op

Vrees voor onrust door sober regime

Wubby Luyendijk, NRC 16 november 2005 

Tientallen illegale vreemdelingen op de Rotterdamse `bajesboot' zitten langer vast dan de verantwoordelijke ministers Donner en Verdonk de Tweede Kamer in het vooruitzicht hebben gesteld.

[...] 

In maart van dit jaar oordeelde de Amsterdamse rechtbank dat ,,de beperkingen in grondrechten'' op de boot zo ,,disproportioneel'' zijn dat het niet verantwoord is vreemdelingen langer dan zes maanden op de boot vast te zetten. De rechter hekelde het gebrek aan ruimte en privacy op de boot. De bewoners zitten met zijn vieren of zessen op één cel en nuttigen ook daar hun (magnetron) maaltijden. En in tegenstelling tot huizen van bewaring is er op de detentieboot geen arbeid, geen educatie en beperkte mogelijkheid om te sporten. De rechtbank in Alkmaar achtte twee maanden later een verblijf langer dan een half jaar wel rechtmatig.

[...] 

Het gaat om een boot voor 500 illegale vreemdelingen in Dordrecht en een andere boot voor nog eens 300 uit te zetten illegalen in Krimpen aan den IJssel. 

Volgens de Tilburgse hoogleraar vreemdelingen- en strafrecht Anton van Kalmthout heeft Nederland met deze vorm van vreemdelingenbewaring zijn ,,humane gezicht'' verloren, ,,het Nederlandse systeem onwaardig''. Van Kalmthout: 

,,Illegaal zijn is geen strafbaar feit in Nederland. De meerderheid heeft niks op zijn kerfstok. En toch behandelen we deze mensen slechter dan criminelen.''

[...]

 

Start Omhoog