Start Omhoog

Citaten uit

75 Eurocent voor Britse schoolhap 

door Bas de Vries, Trouw 31 maart 2005


Tv-kok Jamie Oliver heeft gisteren enig succes behaald in zijn grote missie: verbetering van het vette en ongezonde eten in Britse schoolkantines.

Voor het eten van Britse schoolkinderen werd totnogtoe minder geld uitgetrokken dan voor het voedsel dat gevangenen dagelijks krijgen voorgezet. Gisteren beloofde de Labourregering beterschap: de komende drie jaar komt ruim 400 miljoen euro extra op tafel.

Met die miljoenen kan voor zo'n 75 eurocent worden besteed aan de gemiddelde warme schoollunch. Dat lijkt nog altijd heel weinig, maar dankzij het tv-programma 'Jamie's School Dinners', uitgezonden op het commerciŽle tv-station Channel 4, weten de Britten dat de meeste gemeentebesturen nog aanzienlijk minder geld overhebben voor de lunches van hun schoolkinderen.

De beroemde tv-kok werd daar zo kwaad en gefrustreerd over, dat hij een grote handtekeningactie begon. Gisterochtend vroeg stond hij met liefst 271000 handtekeningen onder zijn arm op de stoep van Downing Street 10, de ambtswoning van premier Blair. 

[...]

Stap voor stap wennen aan Jamie's recepten

,,Dit is het moeilijkste dat ik ooit heb gedaan!'', riep Jamie Oliver uit in zijn tv-serie over koken op scholen. Niet alleen bleek het hem vrijwel onmogelijk een verse en gezonde maaltijd te bereiden voor ruim 50 eurocent per maaltijd (het bedrag dat in de Londense buitenwijk Greenwich beschikbaar is). Een nog veel groter probleem was dat de leerlingen niet enthousiast waren over zijn recepten.

Oliver [...] ergerde zich dood aan de hamburgers en friet die veel scholieren vrijwel iedere dag tussen de middag opschepten. Maar toen hij met andere recepten op de proppen kwam - goulash met rijst, vegetarische lasagne, yoghurt met fruit toe - regende het klachten in kantines en bij schoolleidingen.

[...]

 


Start Omhoog