Vorige Start Omhoog Volgende

Oei... seks in een videospel

Weblog Tegenwicht # 25 - 22 juli 2005

Een slimme Nederlandse computeraar heeft een klein programmaatje gemaakt waarmee seks scènes die in een videospel verborgen zaten zichtbaar kunnen worden gemaakt. Zoiets verspreidt zich snel en duizenden probeerden het eens uit, en ja: seks!

Seks... en Noord-Amerika staat op zijn kop. Protesten alom. Zelfs senator Hillary Clinton wond zich er over op en eiste een onderzoek: 

"Het leidt geen twijfel dat de beschikbaarheid van seksueel en gewelddadig getinte games de opvoeding van onze kinderen bemoeilijkt."

Tegen "gewelddadig" heeft zij nooit geprotesteerd, nu wel tegen "seksueel en gewelddadig". 

Het onderzoek vond plaats en inderdaad, de scènes kwamen tevoorschijn. Dus werd het spel uit de handel genomen en dus kelderden de koersen van het bedrijf dat het uitbracht. 

Dit is Noord-Amerika ten voeten uit. 21 Miljoen mensen hebben het spel en de uitgever ervan heeft er een kleine miljard dollar aan verdiend. 

Het heet Grand Theft Auto; bendes stelen auto's in het spel.  Dat is niet erg voor de jeugd; stelen, ach, dat kan geen kwaad. De jeugd daar hangt vele uren voor de tv en ziet daar op Fox de hele dag door geweld. Kijk er maar eens naar: tot in de tekenfilms toe is het een stortvloed van geweld - en nauwelijks iets anders. Dat is dus niet erg voor de jeugd. Zodra er echter seks te zien is staat Amerika op zijn kop: geweld is goed, liefde is slecht voor de jeugd. 

Er was eerder al zoiets, toen er een minuut een blote borst te zien was van een zangeres. De media stonden bol van het incident, het was alweer rampzalig voor de jeugd, dus iedereen ging snel even kijken voor de scène werd gewist.

Twee obsessies, daar:

een vóór geweld - wereldwijd en elk huishouden heeft een wapen en een of meer tv's waarop 24 uur per dag voortdurend geweld te zien is -

en een tegen alles wat maar naar seks en liefde zweemt, al is het een minuutje blote borst.

Beide obsessies hangen met elkaar samen: hoe meer men seksualiteit, liefde en tederheid onderdrukt, des te gewelddadiger zal een samenleving zijn. James Prescott heeft dit in 1975 al aangetoond.

 

Vorige Start Omhoog Volgende