Start Omhoog

Enkele citaten uit

Als de dood om te stemmen

Florence Aubenas, Trouw woensdag 19 januari 2005

[...]

Op het kantoor van de Kiescommissie zit Hoessein Hindawi (47) zich te verbijten. Hij zegt dat hij zelf ook om zou kunnen komen, maar dat kan hem niets schelen. Juist voor dit werk keerde hij na twintig jaar ballingschap terug naar Irak. ,,En nu hoop ik dat we het ook kunnen afmaken!'' Het aftellen is begonnen.

Hindawi heeft zelf nog nooit gestemd in zijn leven. Behalve één keer, bij verkiezingen op de Franse universiteit waar hij als hoogleraar werkte.

[...]

Achter in de lege ruimte, in de schemer van deze winterdag, zit een jongeman papieren te kopiëren, met de hand. Dat gaat sneller dan met een kopieermachine. Het enige geluid komt van de regen op het dak en van een klok. Telefoons hoor je niet. De lijnen zijn tussen 11.00 en 16.00 uur toch altijd overbezet.

[...]

In deze verkiezingen zonder gezichten, zonder woorden en zonder peilingen draait het enige debat om de vraag 'stemmen of niet stemmen?'.

[...]

In de soennitische voorsteden van Adamja [...] wordt elke dag tegen vier uur in de ochtend, het tijdstip voor het eerste gebed, huis aan huis een brief verspreid met de volgende boodschap: ,,Als je stemt, ben je dood.''

[...]

In Bagdad werkt alleen al het idee van een sjiiet die folders uitdeelt in een soennitische wijk (of andersom) op de lachspieren van de IIP-man. ,,Ik lach er om, maar grappig is het niet. Ik denk niet dat zo iemand het overleeft.''

De vooruitgeschoven posten van de democratie zijn de piepkleine buurtkruideniers. Hier zijn in december de stemkaarten uitgedeeld, tegelijk met de maandelijkse voedselpakketten voor families.

[...]

 

Start Omhoog