Start Omhoog

Enkele citaten uit

Blinde galop tegen terreur

NRC Hoofdartikel, 10 februari 2005

Dat de Tweede Kamer in meerderheid de antiterreurmaatregelen van het kabinet gisteren steunde, is weinig verbazingwekkend. [...] 

Wel is het zorgwekkend dat de meeste partijen het debat meden over de vraag of sommige van de voorgestelde bestuursrechtelijke maatregelen niet te ver doorschieten. Het feit dat minister Donner (Justitie, CDA) de terechte zorgen van fractievoorzitter Dittrich (D66) over de risico's voor de aantasting van burgerlijke grondrechten en de rechtsstaat betitelde als ,,een kwestie van luiheid om na te denken'' mag een gotspe heten. In de kern staan grondrechten ter discussie als vrijheid van meningsuiting en vrijheid van godsdienst en, zoals hier eerder werd betoogd, de uit het Europees verdrag voor de mensenrechten voortvloeiende bewegingsvrijheid. 

[...]

Van de zijde van de oppositie kwam de kritiek tegen de aangekondigde vergaande bevoegdheden op te treden tegen personen zonder concrete verdenking vooral van GroenLinks-fractievoorzitter Halsema. Terecht waarschuwde zij ervoor dat het gevaar bestaat dat ,,de staat gezagsgetrouwe burgers onvrij maakt''. 

[...] 

Het heeft er alle schijn van dat CDA en VVD, met de sporen van de Groep Wilders en LPF in de flanken, een blinde galop inzetten bij de strijd tegen terrorisme. Voor meer veiligheid moet vrijheid worden geofferd. Kritische vragen hierbij in het debat gisteren werden door Donner, Verhagen (CDA) en Van Aartsen (VVD) afgedaan als 'details'. Dat is een onderschatting van het belang van de fundamentele waarden die hier in het geding zijn.

 

Start Omhoog