Start Omhoog

Enkele citaten uit

Frans hof straft schilderes Kiki Lamers

NRC 3 februari 2005


PARIJS, 3 FEBR. De Nederlandse schilderes Kiki Lamers (40) is gisteren door het Hof van de Franse stad Riom in hoger beroep veroordeeld tot acht maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete van 5.000 euro wegens ,,zedelijke beschadiging van minderjarigen''. Lamers is internationaal bekend geworden met haar geschilderde portretten van blote kinderen.

Het Hof acht enkele foto's die Lamers heeft genomen van blote jonge kinderen ,,suggestief en zelfs obsceen''. De gedragingen op de foto's, waartoe de kinderen door een volwassene zijn aangezet, moeten ,,aanzienlijke gevolgen hebben voor hun seksualiteit [...] en toekomstige ontwikkeling''. 

[...]

Lamers' advocate De Jongh-Dunand noemt het arrest ,,louter moreel geÔnspireerd''. Het zou ,,iedere juridische grond'' missen. Ook tast het volgens haar de artistieke vrijheid aan. Haar cliŽnte gaat in cassatie.

De zaak kwam op gang in 2000 toen een fotostudio in het Franse dorp waar de schilderes woonde de politie belde. Op de zes diarolletjes die Lamers wilde laten ontwikkelen waren blote kinderen te zien. De dia's dienden als basismateriaal voor haar kinderportretten.

 

Start Omhoog