Start Omhoog

Citaten uit

Droef en depressief door feestvreugde

Jaus MŁller, NRC 28 december 2005

De depressielijn van de stichting Pandora is tijdens de kerstdagen extralang open. "Ik weet uit eigen ervaring door welk dal deze mensen moeten met de kerst."

[...]

De depressielijn van Stichting Pandora is tijdens de kerstdagen extralang open, van 12.00 tot 21.00 uur. Normaal is dat maandag tot donderdag van 19.00 tot 21.00 uur. Het is een zware tijd voor depressieve mensen.

[...]

Veel depressieve mensen komen pas laat op de dag hun bed uit, of komen met kerst sowieso het bed niet uit.

[...] Het zijn zware gesprekken.

"De man die ik aan de lijn had, zat alleen met de kerst. Hij was depressief, werkloos en zijn vrouw en kinderen hadden hem verlaten. Deze man was bijna ten einde raad.Dan wil ik best mijn tweede kerstdag opofferen om een luisterend oor te bieden. Ik weet uit eigen ervaring door welk dal deze mensen moeten met de kerst, zegt Calf op de bank in zijn woonkamer."

Volgens een woordvoerder van Pandora kreeg de stichting vorig jaar tijdens de kerstdagen 82 telefoontjes. Het is nog niet bekend hoeveel mensen dit jaar gebeld hebben.

Niet alleen de hulplijn heeft het extra druk met de kerstdagen. Ook psychiaters en therapeuten draaien dan meer uren.

[...]

Niemand zit op de kerstdagen te wachten.Deze mensen zijn toch al niet happy, maar met kerst verergert dat aanzienlijk. [...]

"Mijn cliŽnten zien als ze op straat lopen vrolijk verlichte interieursmet soms wel drie kerstbomen, terwijl ze zelf niet in staat zijn om ťťn kleintje te kopen", zegt Nooy. Hij noemt de donkere dagen voor kerst ook als mogelijke oorzaak. Van te weinig licht kunnen mensen extra depressief raken.

Ad Kerkhof, hoogleraar op het gebied van onderzoek naar suÔcide, ziet geen stijging van het aantal zelfmoorden rond de kerstdagen. Wel begin januari. Het gaat om een paar procent. Dat is een wereldwijde tendens. We denken dat het komt doordat mensen teleurgesteld raken van de kerstdagen,doordat het niet is wat ze ervan verwacht hadden. Bovendien kost het vaakveel slapeloze nachten voordat mensen echt de stap tot suÔcide zetten.

De grootste piek in het aantal zelfmoorden ligt vlak voor de zomer. We denken dat dat komt doordat ernstig depressieve mensen erg tegen de zomer op kijken. Dat is de periode waar mensen plezier maken en daar kunnen zijalleen maar met afgunst naar kijken. Nog meer dan met kerst.

Nooy raadt zijn cliŽnten aan om afleiding te zoeken. Ga spelletjesspelen of pak een goed boek. Calf beaamt dat: Gewoon het bed uitkomen en een stukje wandelen kan soms al helpen. Maar desondanks zijn veel mensenblij als de feestdagen weer voorbij zijn.

 

Start Omhoog