Start Omhoog

De ideologie van Samir A. en consorten

Dit soort uitspraken wil minister Donner dus verbieden

Citaten uit:
Lof van Samir A. voor moordenaar Van Gogh; Kustaw Bessems en Hélène Butijn; Trouw 28 juli 2005

[...]

Hij reageerde op het vonnis tegen Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh. Mohammed B. wilde zijn hele leven aan Allah opofferen, dat is hem gelukt. Ik ben blij voor hem. Hij zal voor elke seconde dat hij zit worden beloond. Natuurlijk had ik liever gehad dat hij bij zijn daad was omgekomen. Dan was hij ook beloond en had hij minder ellende moeten doorstaan. Maar Allah is misschien wat anders met hem van plan. Samir denkt niet dat de celstraf zwaar wordt voor Mohammed B.

Die kan heel goed alleen zijn met Allah. Sommige mensen hebben anderen nodig om tegen te praten. Hij niet. Hij is sterk in zijn geloof.

[...]

Behalve Samir A. zaten twee broers van verdachten op de tribune. Een van hen zegt in een interview dat de Hofstadgroep niet extremistisch is, maar de andere gelooft dat het zijn plicht is om iedereen te doden die Allah of de profeet beledigt.

~ ~ ~

Citaten uit:
'Allah beledigen, dat moet je niet doen'; Kustaw Bessems; Trouw 28 juli 2005

De broer van Redouan B. wordt verdacht van lidmaatschap van de Hofstadgroep. Redouan zelf gelooft dat hij mensen moet doden die Allah of de profeet beledigen.

De profeet of Allah beledigen, dat moet je niet doen, zegt Redouan (24).

[...]

Ik keur niet af wat Mohammed B. heeft gedaan. Theo van Gogh heeft het over zichzelf afgeroepen. Politicus Geert Wilders maakt nog een kans, denkt Redouan. De bedreigde Amsterdamse wethouder Aboutaleb 'heult met de vijand', maar laat Redouan koud, evenals burgemeester Cohen. Maar VVD-kamerlid Ayaan Hirsi Ali zal nooit meer veilig zijn.

Ja, ook hijzelf heeft de plicht om iemand als Hirsi Ali te vermoorden. Ziet hij zichzelf de daad bij het woord voegen? Hij denkt na, de blik op zijn witte Adidas-gymp. Dat is een goede vraag. Nu niet. Ik ben nog niet ver genoeg in mijn geloof. Maar misschien later, over een jaar of twee, als ik echt serieus ben. Je moet wel. Als je hoort dat iemand kwaad doet en je verzet je niet, dan rekent Allah je daar op af.

[...]

[... H]ij kan zich wel vinden in de aanslagen in Londen. Er wordt gezegd: wat hebben die getroffen mensen misdaan, die zijn Irak toch niet binnengevallen? Maar dan wordt vergeten dat die mensen wel op Blair hebben gestemd. Nou, Blair wordt goed bewaakt, dus wordt de bevolking gepakt. Je moet keuzes maken.

Ook in Nederland is het oorlog, denkt Redouan. [...] Een aanslag in Nederland zou hij niet afkeuren. Belicht nou eens de andere kant. Wat heeft Nederland te zoeken in Afghanistan of Irak? De moslimorganisaties die de aanslagen afkeuren gelooft hij niet. Dat menen ze niet. Redouan vindt ze hypocriet. De islamitische wereld is verrot. Niet de echte moslims, maar dat soort hypocrieten.

~ ~ ~

Citaten uit:
Samir A.: Ik neem dit volk niets kwalijk, het is onwetend; Kustaw Bessems; Trouw 28 juli 2005

De onlangs vrijgesproken terreurverdachte Samir A. vindt niet-moslims maar onwetende mensen.

[...]

Gedachten zijn niet strafbaar. Niet iedereen met deze gedachten is genegen tot geweld. Alleen sommigen.

[...]

Anders dan Mohammed B., Theo van Goghs moordenaar, laat A. zich door zijn advocaat verdedigen. Hij is het eens met B. dat je de Nederlandse rechtbank niet moet erkennen.

[...]

Opstaan voor de rechter doet hij niet. Je mag niet eens opstaan voor de profeet, laat staan voor een rechter die zich beroept op valse wetten.

[...]

Hij denkt dat er 'geen einde komt aan het opjagen van moslims'. Ze verzinnen wel weer nieuwe wetten om ons op te ruimen. [...]
Wat denk je dat dat met jongens doet? Die keren zich tegen de staat. Maar ik neem het dit volk niet kwalijk. Het is onwetend.

~ ~ ~

Citaten uit:
Mohammed T. verlangt naar wonen in een sjaria-staat; Kustaw Bessems; Trouw 28 juli 2005

[...]

T. keurt de moord af. Niet zozeer op principiële gronden, maar: Beledigers van de profeet of Allah mag je alleen doden in een islamitische staat waar de sjaria geldt, na een uitspraak van de rechtbank daar. Zo'n land is er op het moment niet, anders ging ik er wel heen. Tot die tijd moeten we ons aan de Nederlandse wet houden.

Hij kijkt uit naar de vestiging van een sjaria-staat. Hij vindt de bijbehorende straffen niet te hard. Neem de doodstraf die op overspel staat. In Saoedi-Arabië, waar dit al geldt, is haast geen overspel. Het werkt gewoon. Het is heel handig.

[...]

T. vindt de Hofstadverdachten geen extremisten. Zij denken als alle moslims. Hij zit ook helemaal op één lijn met zijn broer. En zijn ouders 'krijgen de laatste tijd door wat het ware geloof is'. Dankzij de Arabische zenders.

 

 Start Omhoog