Start Omhoog

Citaten uit de pers

9 april 2005

Op 7 en 8 april waren er rellen in de Graafse wijk in Den Bosch na de SBS6-uitzending 'Probleemwijken' over deze wijk. De band was tevoren gezien. De politie had de man die de incest met zijn stiefdochter bekend had al elders ondergebracht en was in de wijk aanwezig. 

"De vlam sloeg in de pan na de uitzending, toen op de Graafseweg groepskjes buurtbewoners bijeen kwamen. Rond 23:00 uur stond er zo'n vijftig man, een half uur later was dat aantal verdubbeld. Tien minuten later trokken zij de wijk in en gooiden ruiten van de woning van de pedofiel in en sjouwden zijn huisraad naar buiten."
"In de wijk zijn al langer spanningen door uitzettingen en selectieve woningtoewijzing nadat de politie in woningen hennepplantages had aangetroffen." 
Metro 9 april 2005

"Ze vinden dat pedofielen en verkrachters beter behandeld worden dan mensen met een wietplantage in huis."
De Stentor 9 april 2005

"Zo zouden, vinden ze, pedofielen beter behandeld worden dan mensen die een wietplantage in huis hebben." 
NRC 9 april 2005

Trouw kopt voor deze krant groot: " 'Liever wietteler dan pedofiel' ":
"De gemeente en verhuurders treden er de laatste tijd hard op, onder meer door wiettelers hun huis uit te zetten en mensen met een criminele achtergrond te weren voor een woning. [...]
De buurtbewoners pikken het niet dat een pedofiel wl in hun wijk mag wonen en wiettelers niet. Ook al gaat het om een oude zaak en ook al heeft Willem zijn straf al lang en breed uitgezeten."
Trouw, 9 april 2005

SBS6: Ophef Den Bosch bevestigt ons gelijk; Trouw 9 april 2005
SBS6: ,,De massaliteit van donderdagavond illustreert dat de problemen wel degelijk dieper liggen."

11 april 2005

De NRC laat de barkeepster van het buurtcaf aan het woord
Mensen van SBS kwamen enkele maanden geleden in de kroeg. Dat het over een programma over probleemwijken zou gaan, vertelden ze niet, zegt Marijke. 
Ze vroegen alleen of men ook ,,een soort Tokkie-gezin'' kende. Nou, Marijke wist wel een familie. 

De NRC laat ook Burgemeester Rombouts aan het woord:
,,Maar veel mensen zien niet dat er achter die wietteelt op zoldertjes zware criminaliteit schuil gaat. Er heerst een keihard intimidatieklimaat waarin bedreigingen ook worden uitgevoerd. Het zijn tirannen die deze wijk terroriseren, types met de t grote Mercedes voor de t kleine woning. Die pakken we aan, maar k de kleine daders.'' 
[...]
"In deze wijk willen de mensen niet praten." 
[...] 
"Eerst zal het bedreigende intimidatieklimaat van een handjevol moeten worden afgebroken voordat je normaal kan communiceren met deze buurt. En daar zijn we hard mee bezig.''

Ook op 12 april wordt dit vermeld in Trouw: Rombouts wijkt niet voor 'tirannen'.

Op 13 april wordt vermeld dat SBS6 de uitzendingen stopt. Kritische mensen hebben de gedragscode van SBS6 zelf nagezien en concluderen dat SBS6 hier de eigen gedragscode heeft overtreden.

'SBS overtrad eigen gedragsregels'; Zender schrapt twee uitzendingen [...], NRC.

SBS ziet af van compilatie serie, Trouw.

SBS handelt in strijd met gedragscode, door Dr Huub Evers in De Stentor.

16 april 2005

De media melden de eerste veroordelingen. 
"Twee verdachten (19 en 20) die elders in Den Bosch wonen, waren uit sensatiezucht naar de Graafsewijk gekomen. Beide jongens (blanco strafblad, banen, afkomstig uit keurige gezinnen) betuigden spijt." (Trouw)

Gelijktijdig blijkt dat justitie beeldmateriaal opeist van Omroep Brabant, die op zijn beurt zegt "geen verlengstuk van justitie te zijn" en zich in deze pricipieel op te stellen (idem).

De NRC analyseert en concludeert: 

"De pedofiel is weg, de wiet is er nog; Een week na de rellen: de normen van de Graafsewijk hebben gewonnen."

In het redactioneel commentaar zegt de NRC dat uiteindelijk niet de tv of de burgemeester, maar de vernielers verantwoordelijk zijn voor de schade. Uiteraard wordt de vrije nieuwsgaring ondersteund. Daarna wordt SBS6 afgerekend op manipulatie en schade, dus op gebrek aan verantwoordelijkheid, normbesef en goede smaak. 
.

Man pleegt zelfmoord, melden de media dezelfde dag. Een man uit Groningen die in de gevangenis (vanwege ene parkeerboete) het programma moest zien waarin hij "luidruchtig en dronken" te zien was, plaagt zelfmoord. Familie en buren vertellen "dat ze er in geluisd waren door SBS6. De programmamakers hadden het gezin en hun buren opgehitst." SBS6 ontkent dat er kratten bier zijn aangesleept, hoewel meerdere getuigen dit vermelden. 
Het programma gaf 

       "een ontluisterend portret van de familie van de man en zijn partner. Dat hij tijdens een opgefokt feestje door een buurman tegen de vlakte werd geslagen, vond SBS6 kennelijk een hoogtepunt waarmee al dagen vooraf reclame werd gemaakt voor de uitzending."
(De Stentor)

19 april 2005

De Stentor laat de partner van de man die zelfmoord pleegde aan het woord. Zij vertelt dat de man kort na de herhalingsuitzending is overleden en beschuldigt SBS6 hiervan. "Ze hebben ons misleid." Er zijn door SBS6 "bier en drugs gekocht voor de mensen die werden gefilmd. Wij drinken altijd Pitt-bier. Ik heb een uitkering en het was het einde van de maand, dan kan ik echt geen Dommelsch betalen."
Het paar zou in augustus gaan trouwen.

Dan meldt SBS6 de hele serie te stoppen.

 

Start Omhoog