Vorige Start Omhoog Volgende

Citaten uit

Nonnenopvoeding

Marita Mathijsen, NRC 17 april 2010

Van mijn derde tot mijn achttiende ben ik door nonnen opgevoed. Tot mijn zesde mocht ik met jongens in de klas zitten, daarna niet meer. Vanaf mijn zesde werd ik dus geacht een verkeerd gevoel voor jongens te kunnen hebben. 

Dat werd je dan ook ingepeperd alsof de lucht van jongens inademen alleen al tot zondigheid zou kunnen leiden. Ik weet niet meer precies wat de zeven hoofdzonden inhielden, maar voor de nonnen die mij opvoedden hoorde omgang met jongens daar in elk geval bij. 

Ik heb in die nonnen, opvoeding nooit iets meegekregen over het  aangename van seksualiteit. Dat seksualiteit plezier kan inhouden, dat lichamelijke vereniging een bezegeling van iets moois kan zijn, dat opwinding een capaciteit van de mens is die tot een hogere bewustwording kan leiden, dat heb ik allemaal zelf moeten ontdekken toen ik eenmaal het geloof vaarwel zei en naar Amsterdam vertrok, in de late jaren zestig. 

[...]

Ik heb alleen maar meegekregen dat seksualiteit dierlijk was en dus verkeerd. Het werd geassocieerd met viezigheid en als er al iets zinderde, dan moest dat vooral heel stiekem gebeuren. De lusten moesten uit het lichaam, of het nu vraatzucht of geilheid was. 

[...] 

Hoe dan ook, het lichaam deugde niet, het was slechts een lastige verpakking voor de geest, en vooral het lichaam was gevoelig voor invloed van Satan. 

Hoe werden wij daarvoor gewaarschuwd? 

Nooit rechtstreeks. Ik kende de erecties van mijn kleine broertjes, maar die bracht ik alleen in verband met de warmte van een bed. 
[...]
Dat een erectie iets met seksualiteit te maken had, wist ik toen niet, en kreeg ik ook niet te horen.

Op het Roermondse Ursulinenlyceum waar ik na de lagere school heen ging, kreeg ik van de kostschoolvriendinnen  uitgebreide verhalen over de taboes op het internaat. De meisjes moesten met hun handen boven het laken in slaap vallen. Ze gingen zaterdags in een bad waarvan de nonnen het water met poudre de pudeur ondoorzichtig gemaakt hadden, zodat voorkomen werd dat de meisjes hun eigen lichaam zagen. 

Er waren geen spiegels waarin de meisjes zichzelf in vol ornaat konden bekijken. BH's mochten niet naar voren steken, zoals die van Brigitte Bardot. Toen badpakken in de mode kwamen met plastic cups zo puntig als trechters, knipten de nonnen de cups eruit, niet beseffend dat daardoor in de badpakken de tepeltjes van de meisjes mooi zichtbaar werden. Bloesjes zonder mouwen waren verboden, en broeken ook, omdat die te veel zouden verraden van de vrouwelijke vormen.

Ik heb geen verhalen over seksueel misbruik door nonnen of paters gehoord. Wel fantaseerden we zelf heel wat bij elkaar.

[...]

Ondanks de seksuele taboes tel ik de zegeningen van de nonnenopvoeding, op het lyceum althans.

[... ... ...]

Natuurlijk waren de nonnen gebonden aan bisschoppelijke voorschriften en pauselijk gezag Maar het leek wel alsof zij bewust over de bal speelden. Door progressieve leraren aan te stellen konden ze zelfbuiten schot blijven. Via de leraren gaven ze de meisjes een brede en moderne culturele kennis mee. En die gebrekkige scholing in de seks, ach, die haalden we vanzelf wel in.

Vorige Start Omhoog Volgende