Start Omhoog

Citaten uit

Eindelijk weer een bevrijdende crisis!

Beleggers moeten zich niet bang laten maken door veel te sombere boodschappen over economische krimp, want ook dan liggen er kansen voor het grijpen.

Adriaan Hiele[*], NRC Handelsblad, 4 oktober 2008

[* Financieel journalist. Met Erica Verdegaal schreef hij Samen rijk worden dat half oktober bij Balans verschijnt.]

[...]

Deze, vooral Amerikaanse, crisis bevrijdt ons hopelijk van een gezwel dat al jaren ettert en teert op

onvoorstelbare, haast criminele hebzucht van bedrijfsleiders,
politieke onnozelheid
(iedere Amerikaan een eigen huis, zelfs wanneer hij dat bij een zuchtje tegenslag niet kan betalen)[, op]  
de onwil om tijdig maatregelen te nemen, en [op]
weinig doortastend toezicht.
Plus de mentaliteit van 'na ons de zondvloed', en
bonussen die nooit worden teruggevorderd wanneer het mis gaat.

Om een crisis als deze te verklaren heb je meer aan psychologen, psychiaters, criminologen en gedragsdeskundigen dan aan economen.

Het is een misverstand om te denken dat de (financiële) wereld van deze crisis leert en daardoor rampen kan voorkomen. Over pakweg tussen de vijf en tien jaar herhaalt de geschiedenis zich en dreigt er een andere ramp, veroorzaakt door menselijke angst en/of hebzucht. Dan zijn er andere bedrijfsleiders aan de macht, die hun voorgangers willen overtreffen.

Minister Wouter Bos van Financiën denkt dat we de hebzucht in de financiële wereld kunnen beteugelen met maatregelen. Dat geloof ik niet: je kunt het karakter van mensen niet wezenlijk en blijvend veranderen. En het zijn net mensen, al sinds de schepping. De wereld is ook nooit af en volmaakt.

[...]

Er is meer goed nieuws, want intussen zijn we sinds 1945, na de Tweede Wereldoorlog, almaar rijker geworden. Het stikt hier (en elders) van de miljoenen AOW-, pensioen- en eigen- huismiljonairs. En rijk bedeelde erfgenamen. Het kan niet op.

Daarom hoef je niet te schrikken van sombere woorden over minder economische groei of een krimpende economie. Nederland kan een flink stootje hebben na al die voorspoedige jaren.

Natuurlijk is er verwarring en onzekerheid bij particulieren en piepen bedrijven over hun vooruitzichten, maar dat biedt de mensen die durven juist kansen.
Neem de stagnerende huizenverkopen, omdat de kopers aarzelen. Daardoor dalen de soms idioot hoge prijzen, wat een zegen voor deze markt is. De huizenbezitters moeten (tijdelijk) genoegen nemen met een lagere waarde, maar dat hoeft geen bezwaar te zijn, omdat een eigen huis een zeer lange-termijnbelegging is.

Neem de koersen van aandelen, waarvan er sommige op een historisch laag niveau staan en voorlopig maandenlang blijven fluctueren totdat beleggers hun koopangst hebben overwonnen.

[...]

Ook spaarders moeten wakker worden, omdat banken geld nodig hebben en minder van elkaar kunnen lenen door de crisis. Ga eens na of je bank je al jaren afscheept met een lage rente. Bel ze op en vertel dat je bij een ander meer dan vijf procent krijgt. Vraag vriendelijk zal ik mijn saldo maar overboeken? Dan krijg je snel een tegenvoorstel.

[... ... ...]

Nederland barst van de rijken en kan best een stootje hebben na de vele voorspoedige jaren Dat huizenbezitters genoegen moeten nemen met een lagere prijs is geen probleem.

Start Omhoog