Start Omhoog

Aftreden bisschoppen meestal om seksschandaal

Trouw, 9 januari 2007

Gedwongen aftreden van bisschoppen gebeurt meestal nadat ze in verband zijn gebracht met seks. In 1992 stapte de Ierse bisschop Casey op, toen zijn zoon van 17 in de openbaarheid trad (en Casey kerkgeld voor hem achterover had gedrukt). In Nederland trad drie jaar later bisschop Bär abrupt terug na (nooit bevestigde) geruchten over zijn homoseksualiteit.

Het ergste jaar voor de rk kerk was 2002. De Amerikaanse bisschop O’Connell erkende dat hij een medestudent had misbruikt en vertrok. Kardinaal Law bleek een priester met ruim honderd seksuele vergrijpen op zijn kerfstok de hand boven het hoofd gehouden te hebben. In Frankrijk kreeg bisschop Pican een (voorwaardelijke) celstraf omdat hij een misbruikpriester de hand boven het hoofd hield.

De Poolse aartsbisschop Paetz moest het veld ruimen toen duidelijk werd dat hij gerommeld had met seminaristen. In Oostenrijk werd de positie van kardinaal Groër onhoudbaar na beschuldigingen van misbruik en moest ook de aartsconservatieve bisschop Krenn vertrekken na onthullingen over kinderporno.

Start Omhoog