Start Omhoog

Citaten uit

Zedendelinquent heeft alleen viaduct nog

Trouw 7 april 2007

Na vrijlating mogen Amerikaanse zedendelinquenten niet wonen waar veel kinderen zijn. In steeds meer gebieden betekent dat: nergens.

„Ga de brug over. Ga er aan de overkant onderdoor, en dan zo ver naar het westen als je kunt.”

De reclasseringsambtenaar had het op een papiertje geschreven, en dus ging Angel Sanchez er maar heen. Onder de snelweg die tussen Miami en Miami Beach het water oversteekt woont hij met nog twee mannen. Hij slaapt op een ligstoel, zodat hij minder last heeft van de ratten.

Elke ochtend vroeg komt iemand van de reclassering controleren of ze op die plek geslapen hebben. Want als vrijgelaten zedenmisdadigers mogen ze ’s nachts hun huis niet uit – als ze een huis zouden hebben.

[...]

Als je het geld wel hebt, mag je in veel staten niet wonen binnen 300 meter van een school, of een kinderdagverblijf, of een park. Dat is de Wet van Jessica, genoemd naar een meisje dat in 2005 werd vermoord.

In Miami is de Jessica-afstand zelfs 750 meter gemaakt. Dat betekent in de praktijk: je kunt nergens wonen.

[...]

Sinds de lokale televisiezender Local 10 het viaduct-geval ontdekte en nationale media het overnamen, vragen sommige Amerikanen zich af of de maatregelen om hun kinderen te beschermen tegen ’seksuele roofdieren’ wel werkbaar zijn. Maar voor de meeste inwoners van het land, en zeker de meeste politici die prijs stellen op herverkiezing, is het geen vraag: kinderen gaan voor, viezeriken zoeken het maar uit.

[...]

PS: Een van de mannen vroeg de rechtbank om hem dan maar terug in de gevangenis te plaatsen. Dit verzoek werd niet ingewilligd [Tw.]

Start Omhoog