Start Omhoog

Citaten uit

Kampen om homos te genezen

Documentaire over bekering door Amerikaanse christenen

Tom Rooduijn, NRC Handelsblad 6 april 2007

In de VS trachten christelijke groepen homoseksuelen te genezen. "Ik was als een vogel die uit zijn kooi vloog."

In de Verenigde Staten zetten christelijke groeperingen zich in toenemende mate in om de homoseksueel te bekeren. Of liever: te genezen. Want homoseksualiteit wordt door vertegenwoordigers van de ex-gay-movement niet alleen beschouwd als een zonde, maar ook als een ziekte. En net als andere ziektes, redeneert de beweging, is homseksualiteit te genezen.

Daartoe zijn in Amerika ruim honderd klinieken opgericht en zijn tal van zelfstandige therapeuten actief.

[...]

Opmerkelijk is dat alle therapeuten in de documentaire van Mark Simkin zelf ooit homoseksueel waren en nu ware family men zijn.

[...]

Ze verspreiden hun boodschap via populaire radiostations en proberen op scholen in het lesprogramma te laten opnemen dat homoseksualiteit niet aangeboren is.

Een organisatie als Focus on the Family heeft een aparte divisie Homoseksualiteit, waarvan ex-homo Mike Haley directeur is.
[...]
Tijdens een lezing op een conferentie over gay conversion betoogt hij dat dertig procent van de homoseksuelen die in therapie gingen daadwerkelijk genazen.

[...]

Er is inmiddels ook een actiegroep die de strijd met de ex-gay-movement aanbindt. Mensen worden misleid voor politiek en geldelijk gewin, zegt Wayne Besen, de voorman van de groep. Bovendien zijn de technieken, gebruikt bij deze heroriŽntatie, laakbaar en gevaarlijk.

Volgens Besen stoelt de hele beweging op haat, veroordeling en discriminatie van homoseksuelen: Deze beweging voorziet homos van een stigma. Mensen gaan zich ervoor schamen en worden daardoor gedwongen om te willen veranderen.

[...]

Een nog krachtiger anti-geluid wordt vertolkt door dominee Mel White, die zich gedurende enkele decennia van zijn homoseksuele gevoelens probeerde te bevrijden. Hij onderging alle hiertoe beschikbare therapieŽn, tot elektroshock en exorcisme aan toe. Nu is hij gescheiden, leeft samen met een man en houdt cursussen om homoseksuelen zelfbewust te maken.

Hij waarschuwt fel voor de gevaarlijke boodschap van de ex-gay-movement: Mensen voelen zich als een mislukkeling als blijkt dat God ze niet kan veranderen. Dan vinden ze dat ze dood moeten. Hij vertelt van homo's die om die reden zelfmoord pleegden: Ze lieten brieven achter waarop stond dat ze niet meer met God en ook niet meer met zichzelf in het reine konden komen.

[...]

Ex-cliŽnt Lance Carroll, voor wie de behandeling niet het door zijn ouders gewenste resultaat opleverde, vertelt over de uiterst strenge huisregels: geen tv, krant, muziek of boek. Volgens hem is de therapeutische aanpak gebaseerd op het conditioneren van schaamte: Er is iets verkeerd gegaan met je en dat moet je daar herstellen.

Gay Conversion is al met al een verontrustend bericht van de frontlinie in de strijd om de zelfbeschikking in Amerika.

Start Omhoog