Start Omhoog

Citaten uit

Het bewijs van homogenezing is nu weer gay

Lodewijk Dros, Trouw, 9 november 2006

Raphaël S. Creemers: Rammelend van de huidhonger. Uitgeverij Boekenbent, 211 pagina’s. ISBN 9085700949, 12,95 euro. < www.raphaelcreemers.com >

Raphael Creemers was een ’door God genezen homo’. Hij leidde Europa’s grootste evangelische club die in Jezus’ naam homo’s in hetero’s ’veranderde’. Nu is hij weer homo. „Ik heb meegemaakt wat Haggard nu doormaakt.”

[...] Raph Creemers vertelt Feike ter Velde in 1984 hoe Jezus hem van homo hetero maakte. Raph Creemers nu: Van je homoseksualiteit afkomen? Klinkklare onzin.

[...] 

Creemers en Haggard waren beiden boegbeelden van de evangelische stroming die zeker weet dat je van je homoseksualiteit kunt afkomen door het geloof in Jezus. De Nederlander werd er zelfs een tijdje beroemd mee. In 1984 zat hij een half uur lang bij Feike ter Velde (’Mag ik eens met je praten?’) aan tafel, om op tv te vertellen hoe hij van homo hetero was geworden.

„De EO pakte flink met me uit”, zegt Creemers. De omroep was toen nog stevig fundamentalistisch. 

„Ze konden volhouden dat homoseksualiteit zondig was én dat het daarmee niet ’punt, uit’ was. Er kon een komma gezet worden, er was verandering mogelijk. Ik was die komma.”

[...] Creemers kreeg vier kinderen. 

[...] Raph Creemers zette Stichting Een Nieuwe Schepping op, met uiteindelijk ’duizenden in het klantenbestand’, vertelt hij. Homo’s die tobden met hun geaardheid, partners, ouders van kinderen die ’ook zo’ waren. Het zou ’Europa’s grootste ex-gay organisatie’ worden.

 

Different: de naam is anders, maar het doel blijft homo’s ’veranderen’ 

Vroeger heette de Amsterdamse christelijke hulpverleningsclub Evangelische Hulp aan Homofielen. Nu is het Different, nog steeds van de orthodox-evangelische stempel. Different wil homoseksuelen van hun levensstijl afhelpen. 

Oprichter/directeur is ex-gay Johan van de Sluis. Nog steeds keert de groepering [...] zich tegen elke uiting van gelijkgeslachtelijke liefde, ook die van mensen die ’in liefde en trouw’ samenleven.

Different geeft het havo-vwo-lespakket ’helemaal anders’ uit. Daarin ontkoppelt Different ’homoseksuele gevoelens’ van ’homoseksuele identiteit’. 

In april van dit jaar viel een Kamermeerderheid over onderwijsminister Van der Hoeven heen, toen ze verspreiding van dit pakket verdedigde als ’orthodox-bijbels’.

Theologisch heet homoseksualiteit bij Different ’zonde’, psychologisch ’scheefgroei’ en psychiatrisch is het een ’gevoelsstoornis’. 
Different biedt begeleiding bij een ’intensief veranderingsproces’ op weg naar ’gezonde seksualiteit’. 
[...]

’Verandering’ preekte de stichting, niet: genezing, ’want dan zou je homoseksualiteit als een ziekte zien’. 

„Ik vond het toen een scheefgroei. Veel evangelischen zien dat nog steeds zo.”

Creemers importeerde uit de VS materiaal voor het afleren van homoseksualiteit – zijn grote voorbeeld en ex-homo Frank Worthen ontwikkelde een cursus, van harte aanbevolen door James Dobson, de man die nu Ted Haggard van zijn zondige oriëntatie moet afhelpen.

In de periode waarin Creemers en zijn stichting in een opvanghuis in Arnemuiden en Helledoorn homofielen hielpen, was de voorman zelf er ’zonder ook maar enige reserve’ van overtuigd dat hij hetero was geworden. 

[...] 

Tijdens zijn huwelijk, zegt Creemers, is hij één keer ontrouw geweest. Met een jongen.

 „Daar stond ik, bekend als de man die met overtuiging had verteld dat homoseksualiteit te veranderen was.”
[...] 
"Met dat radicale christendom dat ik aanhing had ik mezelf een rad voor ogen gedraaid. Dat deed Haggard ook. Hij is hard de kast uitgesmeten. In zijn positie betekent dat dat hij enorm statusverlies lijdt. En gezichtsverlies tegenover zijn vrouw en vijf kinderen.”

Hoe homovriendelijk is de EO eigenlijk?

Fred Kwint (48) werkt als eindredacteur bij de Evangelische Omroep. Nog steeds. Net als Raph Creemers trouwde hij, was diep overtuigd dat hij was genezen van zijn homoseksualiteit en kreeg drie kinderen. 

[...]

Kwint vergelijkt Different met een ’terroristische organisatie’. „Ze denken dat ze goede dingen doen, maar ze richten ongelofelijk veel schade aan.” Na een lange worsteling met zichzelf raakte Kwint in een psychose. 

[...]

EO-Nazorg ’wil mensen eerst leren over hun problemen te praten’, zegt een woordvoerder. Betreft het homoseksualiteit, dan „komt het voor dat we op Different wijzen, of op Chris. Nee, het COC ligt bij ons niet voor de hand.”

De EO beveelt boeken van Frank Worthen aan. Ook verwijst de site naar publicaties van Different en, met telefoonnummer, naar de organisatie zelf. Ook raadt de omroep lezing van een brochure aan, waarin staat dat ’homofilie een uiting van diabolische anti-liefde is, een perversiteit in de meest letterlijke zin des woord’.

Different verwijst via de website kinderen die moeilijkheden hebben door naar de evangelische hulpverleningslijn Chris, een in Dordrecht gevestigde organisatie; omgekeerd ’verwijzen wij naar Different’, zegt een hulpverleenster van Chris.

Net als Haggard moest Creemers tegenover geliefden en tegenover de mensen die voor zijn stichting aan verandering van homo’s werkten, toegeven dat het allemaal anders zat. 

[...] 

Creemers zelf was erachter gekomen dat hij ’al die jaren iets had verdrongen’. Het was allemaal ’heel beschadigend’, zegt Creemers. Het gezin viel uiteen, door Creemers’ opname en echtscheiding ging Een Nieuwe Schepping ter ziele. 

[...] 

Voorman Raph Creemers van de ex-homo’s was weer homo. In 1992 ontmoette hij zijn nieuwe liefde, Peter.
[...]
Nu runt hij met vriend Peter een homovriendelijk kamerverhuurbedrijf in Brazilië en biedt zichzelf aan als psycho-sociaal hulpverlener ’gericht op acceptatie van de homoseksuele voorkeur, in het bijzonder aan hen die hier vanwege geloofsideeën moeite mee hebben’.

Deze zomer publiceerde Creemers in eigen beheer zijn autobiografie, ’Rammelend van de huidhonger’. De titel verwijst naar de behoefte aan huidcontact en doet denken aan de dichtregel die op het Amsterdamse homomonument staat: ’Naar vriendschap zulk een mateloos verlangen’ (Jacob Israël de Haan). Monogamie is aan Creemers niet besteed – de huidhonger is onstilbaar. Eerlijkheid, dat is de norm.

[...]

Hoe is het al die bij Stichting Een Nieuwe Schepping ’veranderde’ mensen sindsdien vergaan? Creemers: 

„Af en toe kom ik iemand uit die tijd tegen. Ik schat dat de meesten van hen wel gescheiden zijn. Want dat je van je homoseksualiteit afkomt, dat is echt klinkklare onzin.”

[...]

Start Omhoog