Start Omhoog

Citaten uit

Alleen een hogere accijns helpt tegen dronkenschap

Maarten Huygen, NRC Handelsblad 2 juni 2006

Een combinatie van bezorgde voorlichting en vrolijke reclame heeft drankgebruik onder jongeren bevorderd, concludeert Maarten Huygen.

Van een tot drie glazen word je vrolijker en spraakzamer, meldt de brochure Feiten over alcohol. Voor cocktaildrankjes zonder tic geldt dat niet.

[...]

Onderzoeker Guus Smit van de Vrije Universiteit van Amsterdam:  [...]

Ik zag de hippocampus 15 tot 35 procent krimpen en er werd al verminderde activiteit van het geheugengedeelte gemeten bij een jarenlange volwassen gewoonte van 25glazen per week.

[...]

Voor jongeren is het blijvende effect van alcohol nog erger,want hun hersenen groeien tot hun 24ste door. En al die tijd kanoverconsumptie schade voor het leven veroorzaken.

Op filmpjes zag ik zenuwcellen die zich via fijn tastende voeldraadjes met elkaar verknoopten. Gedurende de puberteit en later worden die miljarden verbindingen deels verwijderd en fijner afgesteld op het gebruik. Een gewoonte van doorzakken met tien à vijftien glazen per avond, wat veeljongeren doen, kan de natuurlijke tuning van het brein lelijk verstoren.

Hersenen ontwikkelen zich van achteren naar voren en het gedeelte vooraan,dat dient voor de moeilijke beslissingen, komt het laatst. Hoe jonger iemand met drinken begint, des te groter de kans op verslaving gedurende het latere leven. Dus vroeg leren drinken is onverstandig.

[...]

Nu bulken jongeren van het geld.
[...] Het is verbluffend hoeveel liters jongens en meisjes opdrinken. In plattelandsgemeenten maken sportverenigingen plaatsvoor drinkschuren met internetsite. Steeds hoger stapelen de kratten zich op.

[...]

Ouders kunnen de jeugdige drankzucht niet in hun eentje aan: een onderzoekster vond een directe correlatie tussen het aantal waarschuwende gesprekken met kinderen over drank en het wekelijkse aantal glazen, hoe meer gesprekken hoe meer drank.

[...]

Terwijl het gemiddelde gebruik in Nederland sinds het historische hoogtepunt van 1980 van 8,9 liter pure alcohol per hoofd tot het voor Europa gemiddelde 7,8 liter is gedaald, drinken jongeren steeds meer. Zij zijn groeimarkt en probleemgroep. Ouders laten in wanhoop hun kinderen 'veilig' thuis drinken. Bij schoolfeestjes waggelen series zatte leerlingen binnen.

Voorlichting alleen werkt niet. Het is een gratuite manier om budgettenvoor drankbestrijding op te maken zonder de drank- en horecalobby tegen de haren in te strijken. Twintig jaar spotjes tegen alcohol hebben de jongeren niets geholpen.

[...]

Bovendien worden er meer spotjes gemaakt vóór drank dan tegen. Vrijwel overal in Europa zijn tv-reclames voor drank tussen vijf en negen 's avondsverboden, behalve in Nederland. Dat is het resultaat van de door de machtige Nederlandse dranklobby zo vurig bepleite zelfregulering.

[...]

Over de verhoging van de minimumleeftijd voorde aankoop van drank van zestien tot achttien jaar is binnen een jaarconsensus ontstaan onder professionele hulpverleners. Als die maatregelgoed wordt uitgelegd, met dreigende hersenverweking en al, krijgen ouders en opvoeders houvast.

Uiteindelijk is de verhoging van het accijns het effectiefst tegen drankmisbruik. Dat blijkt ook uit onderzoek in de VS. In deelstaten met een hoog accijns wordt minder gedronken. Duitsland heeft de consumptie van breezers met een hoog accijns afgeremd. Alleen accijns kan op tegen hogere zakgelden en het treft nauwelijks de matige drinker. Jongeren hoeven niet te worden gecontroleerd als slemppartijen te duur worden.

Start Omhoog