Start Omhoog

Citaten uit

Webcongres: Wie geen biologisch vlees eet mag niet klagen over de bio-industrie

Geen biologisch vlees eten? dan ook niet zeuren over dierenmishandeling.Een kleine meerderheid van het webcongres (www.nrc.nl/webcongres) denktdaar zo over.

Stelling: 

Vleeseters die geen biologisch vlees kopen, moeten niet zeuren over bio-industrie en dierenmishandeling. 

Eens: 52%, 

oneens: 41%, 

geen mening: 7%.

In Nederland worden miljoenen dieren gehouden voor de productie van vlees, eieren en melk. Het zijn varkens, kippen, koeien, eenden, konijnen,kalkoenen. Ruim 95 procent daarvan leeft in de bio-industrie en komt nooit buiten. In schuren en krappe hokken moeten zij tegen zo laag mogelijke kosten produceren: een leven vol stress, pijn en verveling. Maar dieren zijn levende wezens met gevoel, die je niet als 'dingen' mag en kunt behandelen, vindt de Dierenbescherming. 

Met tal van andere organisaties zoals Milieudefensie, stichting Wakker Dier, Varkens in nood en Animalfreedom, vindt de Dierenbescherming dat een einde moet komen aan de intensieve veehouderij. Die zou moeten plaats maken voor een diervriendelijke en duurzame veehouderij. De dieren in de biologische veehouderij zijn ruim gehuisvest en krijgen voer uit de biologische landbouw. Biologische producten zijn wel vaak duurder dan producten uit de bio-industrie. Dat verklaart mede waarom biologische producten nog niet alom verkrijgbaar zijn. 

De stelling van het webcongres gaat uit van de gemakkelijke verkrijgbaarheid van biologisch vlees, terwijl dat door een aantal van de deelnemers - met name degenen die buiten de stedelijke gebieden wonen -wordt bestreden. 

[Samengevat:] 

De voorstemmers geven vooral principiŽle argumenten. is het te duur? Eet dan minder vlees. Wees consequent, stem met je portemonnee. De biologische veeteelt is eerder subsidie waard dan de bio-industrie.

De tegenstemmers noemen vooral de hoge prijzen van goed vlees; niet iedereen kan die betalen, maar wel mag iedereen zijn mening geven. Het toepassen van een lager BTW-tarief op biologisch vlees zou al helpen.

Wie 'geen mening' stemde wees op de praktische onmogelijkheid om de bio-industrie in heel Europa af te schaffen. " Eerder zal een koe een haas vangen dan dat West-Europa bereid is zijn vlees- en landbouwproducten op ecologisch verantwoorde wijze te produceren."
Een ander maakt bezwaar tegen het emotionele woord "zeuren" in een maatschappelijk belangrijke kwestie.

 

Start Omhoog