Start Omhoog

Citaten uit

Bekrompen

De hedendaagse openheid over seksualiteit stuit Tjebbe Tjebbes (18) tegen de borst

Tjebbe Tjebbes, NRC Handelsblad, rubriek Spunk ( < www.spunk.nl  >)

[...]

Met van de zenuwen en tegenzin trillende vingers waag ik mij nu aan dit onderwerp. Mijn seksuele moraal wijkt namelijk nogal af van dat van de wereld waarin ik leef.

De hele vrijheid, openheid en 'alles is lekker bespreekbaar' instelling staan mij ontzettend tegen. Ik ben overdreven conservatief en bekrompen met alles wat met seks te maken heeft. Seks is iets intiems tussen twee mensen en dat moet je zo houden. Het is liefde en andersom, en porno is al helemaal zwaar kut. Afijn, je begrijpt het, meneer Benedictus XVI zelf is mij nog te obsceen.

Natuurlijk is er een simpele reden voor deze misschien lastig te begrijpen gedachtegang. Het is een reactie op mijn opvoeding. Want zoals dat gaat bij pubers, rees ook bij mij de drang om mij af te zetten tegen mijn ouders.

Nu is dit in de meeste gevallen een simpele opgave: vader of moeder verbiedt, verzwijgt of wijst af en het kind gaat hier tegen in. Mijn geval was vergelijkbaar, maar toch anders, want omdat alles kon en mocht en niets te gek was, moest ik bij gebrek aan beter dát dan maar bestrijden.

[...]

Ik geloof oprecht dat we zijn doorgeschoten in de (op zich prachtige) seksuele revolutie. Het mysterie, de geheimzinnigheid en de spanning waarmee seks kan zijn omgeven, zijn soms belangrijker dan het genot zelf.

Wanneer het meer regel dan uitzondering is dat zestienjarige meisjes zich door alles en iedereen laten naaien en hier vrijelijk over wordt gepubliceerd in de media, wordt seks misschien toegankelijker en beter bespreekbaar, maar verdwijnt de omhullende rook waarin hartstocht, trouw en liefde zich ophouden.

[...]

Start Omhoog