Vorige Start Omhoog Volgende

Citaten uit

Justitie wil af van jonge asielzoekers

Toine Heijmans, De Volkskrant 2 juli 2005

Justitie begint volgende week een procedure om vierduizend jonge ex-asielzoekers het land uit te krijgen. De groep is uitgeprocedeerd, maar het ministerie bleef desondanks jarenlang ‘leefgeld’ betalen, waardoor ze in Nederland konden blijven wonen. Daar komt nu een einde aan.

[...]

Alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama’s) mogen tot hun 18de in Nederland blijven, ook al zijn ze niet erkend als vluchteling. Daarna moeten ze vertrekken. Toch betaalt justitie ze nog steeds leef- en zakgeld (17,37 euro per dag). Dat gebeurt via de voogdij-instelling Nidos.

[...]

Gevolg was een ‘stuwmeer’ van vierduizend jonge uitgeprocedeerden, die almaar ouder werden (sommigen zijn nu eind twintig), trouwden, kinderen kregen of gingen werken. De helft van de groep valt onder de 26duizend ‘oude’ zaken van asielzoekers.

De Utrechtse wethouder Hans Spekman schreef een boze brief aan de Kamer, toen hem afgelopen week bij toeval duidelijk werd dat de betaling van het leefgeld stopt.

‘Ik vind het belachelijk dat dit niet eerder met de gemeenten is overlegd’, zegt hij. ‘Dit is onbestaanbaar. Een hele groep asielzoekers wordt, tegen alle afspraken in, de illegaliteit ingejaagd. Dat kunnen wij er niet bij hebben in de grote steden.’

Drie jaar geleden werd al eens geprobeerd de uitbetaling van het leefgeld te stoppen. Dat liep op niets uit. Twee ama’s pleegden uit paniek zelfmoord, meldde de belangenvereniging Samah. Diverse rechtbanken wezen het systeem af.

‘Vanuit de overheid geredeneerd begrijp ik de actie wel’, zegt Nathalie Boerebach van Samah nu. ‘Maar voor die jongeren is het een catastrofe. Die leven hier hun leven, en mochten dat van justitie al die jaren doen.’

 

 Vorige Start Omhoog Volgende