Start Omhoog

Citaten uit

Hulp jonge asielzoekers schiet tekort

Bart Zuidervaart, Trouw 19 augustus 2005

Alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama’s) hebben grote behoefte aan professionele hulp voor hun emotionele problemen. Maar de hulpverlening schiet juist ernstig tekort.

Dat blijkt uit een uitgebreid onderzoek van Stichting Centrum ’45 en de universiteit Leiden onder ruim 900 ama’s in Nederland. Tammy Bean onderzocht in 2002 de hulpvraag van ama’s en het hulpaanbod vanuit de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ). De resultaten noemt ze ’schokkend’.

Volgens Bean kampen nagenoeg alle ama’s in Nederland met psycho-traumatische problemen.

„De jongeren hebben psychische klachten die je moeilijk van de buitenkant waarneemt, zoals angst en depressies. Het zijn geen boefjes die vol met geweld zitten.”

Bijna alle ama’s worstelen met verdriet om het overlijden van een dierbare, blijkt uit het onderzoek. De meerderheid van de ondervraagden is mishandeld, tweederde komt uit een oorlogssituatie.

[...]

Om goed te kunnen meten of de psychische klachten na verloop van tijd vanzelf verminderen, deed Bean het onderzoek in 2003 en 2004 over.

„De klachten namen niet af. Ze zijn hardnekkig. Deze jongeren hebben de juiste behandeling nodig om goed te leren omgaan met hun emoties. Anders kan het misgaan, en dan dreigt er wel probleemgedrag.”

En aan de kant van de begeleiding en hulpverlening gaat het mis, concludeert Bean. Vaak wordt niet opgemerkt dat de jonge asielzoekers worstelen met problemen.

[...]

Bean heeft meegemaakt dat er in een asielzoekerscentrum één begeleider aanwezig was voor tachtig ama’s.

[...]

Volgens Bean is het vertrouwen van de jeugdige asielzoekers in volwassenen weg.

„De oplossing is het geven van grootschalige psycho-sociale begeleiding. Ze moeten leren dat die vervelende gedachten en ervaringen nooit uit hun hoofd verdwijnen, maar we kunnen ze wel leren die gedachten te beheersen.”

Bean vroeg de asielzoekers ook naar hun grootste wens. Dat was niet een verblijfsvergunning, maar de mogelijkheid om de studie af te ronden en daarna te werken.

[...]

 

Start Omhoog