Start Omhoog Volgende

Citaten uit

Asielzoeker krijgt veel te weinig geld

Kind onder elf jaar eet van 3,63 euro per week

Nico de Fijter, Trouw 24 december 2005

De toelage waar asielzoekers van rond moeten komen, is veel te laag. Van het eetgeld dat ze wekelijks krijgen, kan amper gezond worden gegeten. Wel gaat komend jaar de toelage - voor het eerst in zeven jaar - omhoog, met 1 euro.

Asielzoekers moeten zelf voor eten en kleding zorgen. Vaste lasten -zoals huur, energiekosten en verzekeringspremies- hoeven ze niet zelf te betalen.

Een asielzoekerskind jonger dan elf jaar krijgt wekelijks 3,63 euro om van te eten. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft uitgerekend wat een dag gezond eten kost. Voor een kind is dat per dág al 3,84 euro.

Daarbij is het Nibud uitgegaan van het Voedingscentrum dat heeft omschreven hoe een dag gezond eten eruit moet zien. ,,Dat zijn heel eenvoudige maaltijden waarbij je je dagelijks benodigde stoffen binnen krijgt. Luxe-eten is er dan niet bij. Gewoon twee boterhammaaltijden, een warme maaltijd en een paar tussendoortjes'', aldus een Nibud-woordvoerster.

[...] 

 ,,Het is zo verschrikkelijk weinig dat je er amper een óngezonde maaltijd van kunt bereiden'', zegt een woordvoerster van VluchtelingenWerk. De organisatie is een actie begonnen om de lage toelages onder de aandacht te brengen.

[...] 

Opmerkelijk is dat de toelagen sinds 1997 niet meer zijn aangepast, ook niet aan de inflatie. Overigens: als die indexering wel plaats had gehad, zouden de toelagen nog steeds erg laag zijn. Het kind dat nu nog 3,63 euro eetgeld per week krijgt, zou -als er sinds 1997 wel geïndexeerd was- nu 4,32 euro krijgen.

 

Start Omhoog Volgende