Vorige Start Omhoog Volgende

Citaten uit

Noordelijke gemeenten weigeren uitzetting

Trouw 13 december 2003

GRONINGEN - Alle gemeenten in de drie noordelijke provinciŽn weigeren mee te werken aan het uitzettingsbeleid van minister Verdonk. Zolang terugkeer naar het land van herkomst niet goed is geregeld en voldoende noodopvang ontbreekt, zetten deze gemeenten geen mensen op straat.

Alle gemeenten in Friesland, Drenthe en Groningen verzetten zich tegen de VVD-minister voor vreemdelingenzaken en integratie. De provincie Groningen heeft zich gisteren bij hen aangesloten. Eerder kondigden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht al aan dat ze het beleid van Verdonk voorlopig niet willen uitvoeren.

De gemeenten willen dat de minister meer mensen laat blijven die -door vertragingen in de oude asielprocedure- al jarenlang hier wonen en ingeburgerd zijn.

[...]

De noordelijke gemeenten weigeren mensen op straat te zetten en willen ook niet dat asielzoekerscentra uitgeprocedeerden zomaar buiten de deur zetten. De gemeenten willen pas weer meewerken met de minister wanneer het vertrek uit Nederland van uitgeprocedeerde asielzoekers is geregeld, of wanneer er voldoende vertrekcentra zijn opgezet. ,,Tot die tijd moet de minister pas op de plaats maken.''

[...]

,,Maar de zorgplicht die gemeenten hebben, is direct uit de Grondwet af te leiden. De regelgeving van de minister niet. Gemeenten kiezen nu terecht voor wat het zwaarst weegt: niemand zonder dak boven het hoofd laten. Dat is voor ons een hogere wet.''

[...]

 

Vorige Start Omhoog Volgende