Start Omhoog

Citaten uit

Preventief fouilleren Rotterdam een succes

Malika el Ayadi, Trouw 24 oktober 2003

Rotterdam wil verder met preventief fouilleren. Het evaluatierapport, dat vandaag wordt gepresenteerd, spreekt van 'zichtbare en overtuigende' resultaten. Bij bijna 19000 gefouilleerden nam de politie het afgelopen jaar 578 wapens in beslag. Driekwart van de Rotterdammers staat achter de acties.

Burgemeester, korpschef en hoofdofficier vinden het middel nog steeds nodig om de veiligheid in de wijken te verbeteren. Vijftig fouilleeracties zijn er gehouden sinds de Tweede Kamer september vorig jaar instemde met de nieuwe wet.

Burgemeester I. Opstelten:

,,De roep van de bevolking om preventief te fouilleren is nog altijd groot. Ik heb tot nu toe geen negatieve reacties gehad, ik heb zelfs geen boze brief gezien.''

Wel werd er door gefouilleerden vier keer bij de rechter geklaagd. Die verklaarde drie klachten ongegrond, de vierde is nog in behandeling.

[...]

Sinds het nieuwe gemeentebestuur is aangetreden, is het aantal gewapende overvallen en straatroven gedaald. Mede omdat driekwart van de stad achter de nieuwe maatregel staat, spreken burgemeester, politie en justitie van een succes.

Opvallend is dat Rotterdamse allochtonen minder te spreken zijn dan de autochtonen: 58 tegen 84 procent. Ook valt op dat in de wijk waar het meest is gefouilleerd, de Tarwewijk, de tevredenheid van de buurt is gedaald van 55 naar 45 procent.

[...]

Het evaluatierapport, getiteld 'Wapenstilstand', is belangrijk omdat in de nieuwe wet de gemeenteraad bepaalt of een stad doorgaat met het middel. Wapenstilstand is de eerste Nederlandse evaluatie van preventief fouilleren.

[...]

Na Rotterdam wordt er nu ook preventief gefouilleerd in Amsterdam, Den Helder, Heerlen, Utrecht en op Schiphol.

Start Omhoog