Start Omhoog

Citaten uit

Asielzoeker krijgt veel te weinig geld

Kind onder elf jaar eet van 3,63 euro per week

Nico de Fijter, Trouw, 24 december 2004

De toelage waar asielzoekers van rond moeten komen, is veel te laag. Van het eetgeld dat ze wekelijks krijgen, kan amper gezond worden gegeten. Wel gaat komend jaar de toelage - voor het eerst in zeven jaar - omhoog, met 1 euro.

Asielzoekers moeten zelf voor eten en kleding zorgen. Vaste lasten - zoals huur, energiekosten en verzekeringspremies - hoeven ze niet zelf te betalen.

Een asielzoekerskind jonger dan elf jaar krijgt wekelijks 3,63 euro om van te eten. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft uitgerekend wat een dag gezond eten kost. Voor een kind is dat per dág al 3,84 euro.

Daarbij is het Nibud uitgegaan van het Voedingscentrum dat heeft omschreven hoe een dag gezond eten eruit moet zien.

,,Dat zijn heel eenvoudige maaltijden waarbij je je dagelijks benodigde stoffen binnen krijgt. Luxe-eten is er dan niet bij. Gewoon twee boterhammaaltijden, een warme maaltijd en een paar tussendoortjes”, aldus een Nibud-woordvoerster.

De toelage bestaat uit een deel eetgeld en een deel leefgeld. Een volwassene krijgt per week in totaal 39,04 euro, vanaf volgend jaar dus 40,04. Daar moeten dan ook kleding, toiletartikelen, eventuele reiskosten of een dagje uit van worden betaald. Bij binnenkomst in een centrum krijgt elke asielzoeker 36 euro om wat kleding en kookgerei te kunnen kopen.

De toelage van asielzoekers

Trouw, 24 december 2004

[...] Een gezin van vader, moeder en twee kinderen van 6 en 14 jaar in een asielzoekerscentrum. Elk kind jonger dan 12 jaar krijgt 7,26 euro per week.

Kinderen van 12 jaar en ouder krijgen wekelijks 11,35 euro. Volwassenen krijgen 39,04 euro. Daarvan moeten ze alles doen. In vrijwel alle asielzoekerscentra maken asielzoekers hun eigen eten klaar. Het voorbeeldgezin krijgt dus 96,69 euro per week. Dat bestaat uit een deel eetgeld en uit een deel leefgeld. Het eetgeld voor dit gezin per week komt neer op bijna 56 euro.

Volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting heeft dit gezin eigenlijk 124 euro nodig om fatsoenlijk en gezond te kunnen eten. Dat is dus meer dan twee keer zoveel als het gezin nu krijgt.

,,En dat zijn dan heel eenvoudige maaltijden”, meldt het Nibud. ,,Zo'n gezin heeft volgens onze normen per maand 656 euro nodig - 522 euro huishoudgeld en nog eens 134 euro voor kleding en schoeisel.”

Dit gezin in een asielzoekerscentrum krijgt nu een kleine 390 euro. [...]

 ,,Het is zo verschrikkelijk weinig dat je er amper een óngezonde maaltijd van kunt bereiden”, zegt een woordvoerster van VluchtelingenWerk. De organisatie is een actie begonnen om de lage toelages onder de aandacht te brengen.

[...]

Opmerkelijk is dat de toelagen sinds 1997 niet meer zijn aangepast, ook niet aan de inflatie. Overigens: als die indexering wel plaats had gehad, zouden de toelagen nog steeds erg laag zijn.

Het kind dat nu nog 3,63 euro eetgeld per week krijgt, zou - als er sinds 1997 wel geïndexeerd was - nu 4,32 euro krijgen.

[...]

 

Start Omhoog