Start Omhoog  

Citaten uit

'Ouders beschermen hun kinderen verkeerd'
Jongeren kunnen het best tegen 'het gevaar' worden beschermd door vergroten zelfvertrouwen

Wegener Dagbladen, 15 juli 2000

Een mobiele telefoon geven aan de kinderen of als begeleider meefietsen naar school. Begrijpelijke reacties van bezorgde ouders, maar het is en blijven lapmiddelen. 
Dat zegt  opgroeideskundige Sandra Veenstra. 
Pedagogen en psychologen denken dat het beter is het zelfvertrouwen van kinderen te vergroten, door ze juist vrij te laten. 
Op termijn is dat veel effectiever. 

[... ] Hoogleraar strafrecht Stolwijk, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, constateert dat de toenemende aandacht voor moorden zedenzaken in de media onrustgevoelens bij mensen 
aanwakkert terwijl hier feitelijk geen grond voor is. Volgens de Centrale Recherche Informatiedienst (CRI) is er geen sprake van eed stijging van liet aantal moorden zedenzaken. Stolwijk sluit zich hier bij aan. 

"Het aantal zedendelicten is door de jaren heen nauwelijks veranderd. Per jaar zijn dat er ongeveer 220, 240. De een is gruwelijker dan de ander en krijgt daarom meer aandacht. Niemand maak zich zorgen over de duizenden doden die jaarlijks in het verkeer vallen, terwijl dat eigenlijk net zo gruwelijk is", aldus Stolwijk. 

Schrikreacties op incidenten hebben niet zoveel zin, meent Veenstra van het bureau Grown'up Education Coaches in Naarden. Er moet in de opvoeding iets wezenlijks veranderen. 

"De tijd is voorbij datje kinderen alleen maar hoefde te vertellen dat ze niet met vreemden mee moeten gaan en geen snoeljes mogen aannemen. tegenwoordig is er veel meer sprake van geweld. Daar moeten kinderen op een andere manier tegen worden gewapend."

Zelfvertrouwen en zelfrespect zijn volgens Veenstra de sleutelwoorden.  [...] Hoe moeilijk het ook is, toch moeten ouders hun kinderen juist vrij laten. Ze moeten zelfstandig worden. 

"Ik signaleer dat opvoeders zich zorgen maken en daarom hun pubers weer gaan ophalen van de disco. Maar dat werkt niet. [...J]e moet ze wel loslaten. Ze moeten zichzelf ontwikkelen."

Deze ontwikkeling moet al op zeer jonge leeftijd beginnen, stelt klinisch psycholoog Wolters. [...] regelmatig praten over 'het gevaar' is [...] de beste oplossing. 

"maar zeker niet dagelijks, want het is niet de bedoeling dat kinderen in elke onbekende een boze wolf zien."

[...] Om kinderen te leren wat normaal en wat vreemd gedrag is, moeten zij een eigen sociale omgeving creëren. Dat kan bijvoorbeeld op een sportclub.

"Een sport is een goede manier om zelfvertrouwen te kweken en wat te leren over de samenleving als geheel." [...]

 

Start Omhoog