[Terug naar het essay] 

Overige bronnen en citaten - Moslima's 

2001-apr-01
Harten, Pim van, Hoofddoek mag, net als spijkerbroek; NRC

Het hoofddoekje is net zo min uit de tijd als het koningshuis. Beide symbolen veranderen mee met de moderniserende samenleving. Progressief Nederland zou zo liberaal moeten zijn om hier oog voor te hebben. Een nieuwe Oranjetraditie met een allochtone koningin Mßxima kan bij de inburgering van nieuwe Nederlanders behulpzaam zijn. [...]

'Fundamentalisme' is een term die ongeveer dezelfde morele lading heeft als dat andere 'f-woord': fascisme. Om dit misverstand te verklaren, moeten zowel de islam in Nederland, als de Nederlandse reactie op de islam bekeken worden. 

Meer citaten uit dit artikel  

2002-juli-12 
Zes jaar cel voor vermoorden zus; WD

De rechtbank in Alkmaar heeft de 19-jarige Ali B. uit Heiloo gisteren veroordeeld tot een celstraf van zes jaar. Zijn 18-jarige broer Issa moet naar een inrichting voor jeugdigen. De twee hebben vorig jaar hun zusje Aisha met meerdere messteken om het leven gebracht, omdat die zich te westers gedroeg naar de normen van het Koeweitse gezin. [ů]

Aisha dreigde een schoolgaansverbod, uitgesproken na familieberaad, te negeren. het meisje zocht op school contact met jongens. Door zijn islamitische achtergrond voelde Issa zich beschaamd toen hij hierop werd aangesproken.  

2002-sep01
Arda, Sešil, Harde aanpak van Nawijn is meer dan welkom; NRC

De rechtspositie van allochtone vrouwen is miserabel. Zij zitten met een 'afhankelijke' verblijfsvergunning, zeker in de eerste drie jaar van hun huwelijk. Hun existentie hangt van de oppermachtige, mishandelende echtgenoot af. In vele gevallen durven de allochtone vrouwen de uiterst gewelddadige relatie niet te beŰindigen omdat ze het recht op verblijfsvergunning verliezen.

Allochtone vrouwen, die hun partner hebben verlaten komen niet in aanmerking voor huisvestingsvergunning, omdat ze vaak geen zelfstandige verblijfsvergunning hebben. Deze zwakke rechtspositie belemmert een eigen ontwikkeling, zelfstandigheid en integratie in de Nederlandse samenleving. 

2002-nov-16
Bezaz, Naima El, Laat moslimmßnnen hoofddoek dragen; NRC

Veel moslimvrouwen zitten gevangen in een web dat hun mannelijke geloofsgenoten gespannen hebben. Het `leerstuk' van de maagdencultus en het seksueel beschikbaar moeten zijn, maakt hun leven niet zelden tot een hel. Het wordt tijd dat de mannen hun vrouwen de grondrechten geven die zijn neergelegd in de koran en de hadith, de overleveringen van de profeet, vindt Naima El Bezaz. [...]

[Meer citaten] 

2002-nov-23 
Boef, August Hans van den, De leugen van de moslima's; Hoofddoek helpt emancipatie niet; VN

Ze lijken zo zelfbewust en onafhankelijk, de jonge moslima's die gehoofddoekt naar hun werk gaan en hun eigen geld verdienen. Zo ge´ntegreerd, ook. Maar niets is minder waar. Ze zetten zich juist demonstratief af tegen de Nederlandse cultuur, want die discrimineert hen, vinden zij. En door een hoofddoek te dragen, treden ze toe tot de conformistische islamitische groepscultuur.  

2002, winter
Kremer, Monique & Tonkens, Eveline, Bijten islam en emancipatie elkaar? De Helling

Secil Arda ziet nergens in de wereld een islamitisch Utopia: "Binnen de huidige opvattingen is de combinatie van islam en persoonlijke vrijheid en emancipatie onmogelijk. De islam schtijft wetten voor en dicteert groepscontrole en het zijn mannen die de dienst uitmaken. De islam biedt geen aangrijpingspunten om vrouwen de ruimte te geven. Er is geen filosofische richting die aansluit bij de moderniteit. Een andere islam is pas mogelijk wanneer kerk en staat gescheiden worden en de islam niet wordt gezien als het wetboek voor een staatsbestel. In Turkije is de islam daardoor verlichter dan elders."

[Raja] Alouani: "De Koran is niet achterhaald of achterlijk, het probleem is dat hij door sommigen enorm ouderwets ge´nterpreteerd wordt. De Koran is voor veel uitleg vatbaar."

[Secil Arda:] "Die hoofddoek is geen onschuldig doekje, dat is een politiek statement, een manier om vrouwen hun plaats te wijzen."

Moniquie Kremer: "Ik denk dat in de Nederlands context een verlichte islam best mogelijk is en moslims heus kunnen emanciperen. Het levende bewijs zijn de jonge moslimmeiden, maar die worden blijkbaar niet geloofd. Ze dragen een hoofddoek dus zal het met dat werken en met inspraak thuis wel meevallen."

2003-jan-04 
Pinedo, Danielle, 'Angst voor hoofddoek is angst voor anders-zijn'; Famile Arslan, Nederlands eerste advocate met een hoofddoekje; NRC

"Allochtonen zijn een permanente factor in ons land. Het zijn geen gastarbeiders meer." [...]

"Dankzij de hoofddoek heb ik mij ontworsteld aan de westerse schoonheidscultus. Al die voorwaarden waaraan een vrouw moet voldoen - het gaat totaal langs mij heen. Ik ervaar dat als een enorme bevrijding. [...] 

Meer citaten 

2003-jan-04
Steenhuis, Paul, Puber tussen hotpants en gezichtssluier; NRC 

Moslimmeisjes die een sluier willen dragen, hebben de les geleerd van minirokken en punkkapsels, schrijft Paul Steenhuis. Pubers gebruiken hun uiterlijk als protestmiddel.

Hoe shockeer je als puber in Nederland anno 2003 het meest? Door rond te lopen met je blote buik, zodat je navel-piercing goed uitkomt boven je extreem laag hangende spijkerbroek? Of door geheel gesluierd in de schoolbank te gaan zitten? Het antwoord is makkelijk: door het laatste te doen, natuurlijk.

Meer citaten 
en reactie dd 18 januari 2003:
"Misschien zijn deze meiden wel de voorlopers van de derde feministische golf, [...]"

2003-jan-09 
Verbod chador op scholen in Den Haag; WD

Het dragen van een chador op Haagse basisscholen wordt verboden. [...] Het protestants-christelijke onderwijs gaat nog een stapje verder. Ook het dragen van een hoofddoekje wordt ter discussie gesteld. 

2003-jan-11 
Christelijke school zet religie weer voorop; NRC

Minister van de Hoeven (Onderwijs) zei gisteren dat scholen het volste recht hebben om hoofddoeken in de klas af te zijzen. 
Eerder deze week werd bekend dat de protestants-christelijke basisschool Timotheus in Amsterdam een 12-jarig meisje met hoofddoek heeft geschorst. De leerlinge, die haar hoofddoek weigert af te doen, wordt uit de klas geweerd [...]. 
"het gat om meer dan hoofddoekjes, het gaat om regels die strikt worden toegepast."

2003-jan-15 
Leerlinge mag hoofddoek weer om; WD 

De 12-jarige Jasmin Bensid mag vanaf vandaag weer lessen volgen in haar eigen klas van basisschool Timotheus in Amsterdam met haar hoofddoekje om. [...] Volgens het bestuur strookt het niet toestaan niet met de wettelijke voorschriften. 

2003-jan-11 
Neefjes, Christine & Knegt, Monique de, Als ze maar gelooft; WD

Of het nu gaat over uiterlijk, seks of huwelijk, het geloof bepaalt de norm bij moslimjongeren. Een meisje mag geen 'naveltruitje' dragen, een man mag wel vier vrouwen hebben. Verliefd zijn op je huwelijkspartner is niet nodig, als de aanstaande maar een goed moslim is. Een gesprek over mannen en vrouwen in de vierde klas van het vmbo. [...]

Meer citaten 

2003-jan-14 
Wolf, Arvid van der, Hoofddoekje uit principe; WD

Voor geen goud zou ze haar hoofddoekje een dagje aflaten. Al zou de hele school op de kop staan. Allah heeft nou eenmaal bepaald dat het beter is als een vrouw haar hoofd bedekt houdt. Een bedekt meisje is minder aantrekkelijk voor het andere geslacht, en dat voorkomt onder meer gecompliceerd gedoe met een te vroege relatie. 

Sema Adiguzel, vijftien jaar en leerling van 4-vwo van de openbare Thorbecke Scholen-gemeenschap in Zwolle is een overtuigd moslim, en daarom kent ze de wetten en regels.

"Een goed moslim is toegewijd aan Allah. Die gelooft in de Allerhoogste en in alle Engelen die hem terzijde staan. Allah heeft mij geschapen, ik heb alles te danken aan hem. Als ik geloof moet ik consequent zijn. Ben ik niet consequent dan zal ik daarvoor in het Hiernamaals worden gestraft."

Dit soort volzinnen komen net zo gemakkelijk uit de mond van Sema, als uit die van een echte imam. Maar denk nou niet dat Sema de hele dag in een roes van bekering leeft. Ze is druk met school en heeft zat lol met andere meisjes en soms met jongens. [...]

Toch beschouwt ze zichzelf wel degelijk als 'ge´ntegreerd'. "Ik spreek perfect Nederlands, zit op een Nederlandse school en werk in de Nederlandse maatschappij." [...]
"Na 11 september ben ik wel even bang geweest, maar nu niet meer. Ik zeg steeds op school: niet alle moslims zijn schuldig."

2003-feb-05
Laan, Cees van der, Gezichtssluiers - Verbod nikaab om kwaliteit onderwijs; Trouw 

Het CDA wil het dragen van gezichtssluiers - nikaabs, chadors en boerka's - verbieden op scholen. Eerst willen de christen-democraten dit overlaten aan de scholen, maar desnoods komen ze met een wettelijk verbod. Want CDA-kamerlid Mirjam Sterk, woordvoerster integratie, vreest voor de onderwijskwaliteit.

2003-mrt-08
Soest, Marjo van, De mondige moslima; 'Ik bepaal zelf hoe mijn islam er uit ziet'; Moslima's op de barricaden - Komt de derde feministische golf eraan? VN

In de jaren zestig verbrandden Dolle Mina's demonstratief hun beha's. Werpen moslimvrouwen nu juichend hun hoofddoekjes af? het zou mooi zijn als de derde feministische golf er echt kwam. Ayaan Hirsi Ali wakkerde met haar uitspraken het smeulende vuurtje aan, en nu hoor je ze steeds vaker: feministische (ex)moslims die pleiten voor meer openheid en debat in eigen kring. Ze verzetten zich tegen 'islamitische macho's', 'orthodoxe imams' en 'de wurggreep van de islam'. "Ik ga naar de moskee om me te verantwoorden, maar niet als een gehoorzame dochter. Ik zeg waar het op staat." [...]
8 Maart 2001, internationale vrouwendag. Opzij hoofdredactrice Cisca Dresselhuys zegt in een interview dat zij de hoofddoek afkeurt als symbool van vrouwenonderdrukking. Een storm van verontwaardiging is haar deel. De bekende  argumenten vliegen over en weer: de  hoofddoek is een trots symbool van islamitische identiteit. En: een vrouw met een hoofddoek is even geŰmancipeerd als een vrouw zonder. [...]
[..] Sešil Arda [...] noemde de hoofddoek geen onschuldig doekje, maar een politiek statement [...] De islamitische macho voelt zich superieur. Hij is alleen verantwoording schuldig aan Allah, en die laat hem zijn gang gaan."
"De derde feministische golf is allang begonnen", zegt ir. Sešil Arda. 

[Terug naar het essay]