Start Omhoog

Citaten uit

Zonder oorlog gaat het niet 

Ian Buruma, Robert Kaplan en Norman Stone over de strijd tussen het Westen en de islam

 Yoeri Albrecht, VN 21 december 2002

Norman Stone:

"De technologie heeft kleine landen, en terroristische organisaties, meer kansen gegeven. Technologie is zo gedemocratiseerd dat een zestal terroristen een hele stad kan uitroeien, en dat wordt in de toekomst alleen nog maar makkelijker."

Robert Kaplan:

"Een van de uitgangspunten van de propaganda van de islamisten is het idee dat de westerse democratieën en met name Amerika, slap, burgerlijk en decadent zijn. Te verwend om terug te vechten. [...] Door de grote reus een bloedneus te slaan, probeerde Al Qaeda het beeld te versterken dat die reus te slap was om iets terug te doen." [...]

"We hebben het hier over godsdienstige revolutionairen, met een trotskistische en een stalinistische vleugel. Al Qaeda is vergelijkbaar met de  vroegere internationale trotskisten: ze willen een revolutie van Turkije tot Indonesië, en misschien wel verder. De ayatollahs in Iran zijn de stalinistische variant: islamitische revolutie in één land. Maar het zijn twee loten aan dezelfde stam. 
Europa denkt daar veel te licht over. De Europeanen leggen de schuld van het islamitische terrorisme bij Israël en Amerika. Maar dat is te makkelijk. Als het allemaal aan Amerika en Israël lag, zou het probleem oplosbaar zijn. Maar helaas is dat niet zo."

"Ik zie het met het moslimextremisme ook niet beter worden. Al Qaeda is zeker niet uitgeschakeld. Bovendien denk ik dat een oorlog in Irak het revolutionaire fundamentalisme verder zal aanwakkeren." 

Ian Buruma:

De beweging van de revolutionaire islam gaat [...] terug op ideeën uit het begin van de twintigste eeuw. Het was indertijd een antwoord op de radicale secularisering à la Atatürk in Turkije. De Turkse hervormer verbood vrouwen sluiers te dragen, de islam werd met bruut geweld uit het openbare leven gebannen. Dat is in Egypte onder Nasser ook gebeurd, en in Iran onder de sjahs. 

"Die drastische verwestersing lokte een reactie uit. Toen is die radicale fusie ontstaan tussen oude religieuze ideeën en een aan het nationaal-socialisme en communisme ontleende ideologie. Het islamisme is dus een moderne beweging, geen middeleeuwse."

Volgens Buruma, die lang in Japan gewoond heeft, bestaan er grote overeenkomsten tussen de situatie in Duitsland en Japan aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog en de omstandigheden in het Midden-Oosten nu. 

"Eerst was er een generatie die voor radicale verwestersing was. Westerse kledij, industrialisering, een gedisciplineerd leger. Daar kwam een reactie op die teruggreep op allerlei romantische ideeën over een puur en zuiver verleden, zoals de islamisten die nu ook uitdragen. In Duitsland en Japan namen de machthebbers die ideeën over, via cellen in het leger. Dat zou in Saoedi-Arabië en Syrië ook heel goed kunnen gebeuren.  In die landen werken de machthebbers heel nauwkeurig samen met de islamisten, en aan de andere kant lopen ze voortdurend gevaar om door hen ten val gebracht te worden."

"Degenen die gewoon een westerse dictator in Irak willen neerzetten, lijken het pleit te winnen."

 

Start Omhoog