Start Omhoog

Bronnen bij Opinie 20

en bij het PS 

Ankersmit, Frank:
in: Heuts, Leon, Kogelbrieven in een neurotische samenleving;
Filosofiemagazine september 2002

De Groningse filosoof Frank Ankersmit over de neurotische samenleving.

Baar, Dirk-Jan van, Achterlopende media;  HP - De Tijd 5 juli 2002

Waar de progressieve intelligentsia in de jaren zestig meehielp om taboes te slechten, daar stelde ze nu een denkverbod in op alles wat niet in de eigen kraam paste.
Nederland beleefde de afgelopen maanden een politieke aardverschuiving die maar weinigen hebben voorzien. 

Beus, Jos de, Nederland is normaler geworden; NRC 18 mei 2002

Balkenendes regeringsverklaring zou handen en voeten kunnen geven aan beginselen van respect, naastenliefde en verantwoordelijkheid. Hij kan gewoon geen goedkeuring verlenen aan een hardere bestuurslijn die haat als uitgangspunt heeft.
[...] Zoals 1966 de opmaat was van de vestiging van een progressiviteit die allengs prudenter werd, zo zou 2002 het begin kunnen zijn van een conservatief gemeenschapsbesef dat op den duur genereuzer wordt.

Chorus, Jutta, Daar komen de wrekers, De illusieverkopers van Leefbaar Nederland; NRC 26 mei 2002

Vijfentwintig procent van de ambtenaren weg. Een eigen woning voor iedereen. leefbaar Nederland is de eerste politieke partij zonder ideologie, de eerste partij die het eigenbelang vooropstelt. Op campagne met de wrekers. 'We willen geen splinterpartij zijn, we willen invloed hebben.'

Deventer Dagblad, Kracht zit in kleine successen; Wijkaanpak effectief - [Vijf artikelen, Minke Schuthof en "een onzer verslaggevers]. 

De Deventer wijkaanpak is inmiddels een landelijk begrip geworden. Nog steeds komen andere gemeenten hier een kijkje nemen hoe het gaat. Dankzij de wijkaanpak is er een onzichtbare bodem gelegd. [..] Het initiatief kwam bij de burgers te liggen. Dat betekende een grote omslag vergeleken met vroeger. De mensen konden zelf aan de slag met hun woon- en leefomgeving.

Deventer Post, Kennen en gekend worden in Deventer wijk Colmschate; 6 februari 2002

Kennen en gekend worden. Daar draait het allemaal om bij de duo-aanpak.

Dunk, Thomas van der, Loze beloften en laffe politici - Essay - De toekomst van Nederland; VN 29 juni 2002

Het toekomstige kabinet zal ervoor zorgen dat alles anders wordt in Nederalnd - wanneer hebben we dat vaker gehoord? [...] Daarom zal alles bij het oude blijven.

Etty, Elsbeth, Verharding; NRC 29 juni 2002

Een symptomatische keuze: een benadering van het drugsprobleem uit het perspectief van de volksgezondheid maakt plaats voor hardere strafrechterlijke repressie.
Criminaliteit en onveiligheid zullen hier alleen maar door toenemen. 
[...] Helaas blijkt bijna de helft van de Nederlandse bevolking en 70 procent van de LPF-kiezers niet zo zwaar te tillen aan de rechten van de mens, bang als zij zijn voor criminelen en vreemdelingen.

Heuts, Leon, Kogelbrieven in een neurotische samenleving; Filosofiemagazine september 2002

De Groningse filosoof Frank Ankersmit over de neurotische samenleving.

Hirdes, Rob, Werken bij de politie is ziekmakend, Nieuw beleid wreekt zich; Wegener Dagbladen 26 juli 2002

Als een van de belangrijkste redenen van het ziekteverzuim wordt opgegeven de cultuuromslag binnen de politie.

Kleijwegt, Margalith & Weezel, Max van, Het interview - Roger van Boxtel; 'Het lijkt of nederland gek is geworden'; VN 7 september 2002

Een gesprek over de bedreigingen, Paul Scheffer, Pim Fortuyn en de wildwestdemocratie. Wat ging er mis onder Paars? Op zoek naar een verklaring. 

Koopman, Paul, Nieuw regeerakkoord rukje naar rechts; Wegener Dagbladen 3 juli 2002

Strengere straffen, meer controle, nadruk op verplichtingen van burgers, invoering van een identificatieplicht en meer bevoegdheden voor de politie. En ook: verplicht afkicken voor criminele drugsverslaafden. De nadruk komt meer te liggen op repressie dan op preventie. Koers: een ruk naar rechts. 

List, Gerry van der, Superieure beschaving; omgang van Nederland met angst en fundamentalisme bewijst flexibele kracht van liberale democratie; Elsevier 7 september 2002

De belangrijkste reden voor optimisme is de aantrekkelijkheid van de liberale consumptiemaatschappij met haar aangename combinatie van vrijheid en comfort. Fundamentalisme gedijt vooral in een afgesloten, wat primitieve gemeenschap. [...] [D]e kans is groot dat de secularisatie ook in islamitische kringen in Nederland haar heilzame werk zal doen en dat het liberaal-vrijzinnige denken moslims zal infecteren.

Eind september vorig jaar zei de Italiaanse premier Silvio Berlusconi iets wat hij volgens velen niet had mogen zeggen. 'We moeten ons bewust zijn van de superioriteit van onze beschaving,' merkte hij op. 'Een systeem dat berust op welzijn, respect voor mensenrechten en respect voor religieuze rechten -- iets wat je niet hebt in islamitische landen -- en politieke rechten, een systeem dat als zijn waarden begrip voor diversiteit en tolerantie kent. 

Bijna iedereen viel over Berlusconi heen, omdat hij in zo'n roerige rijd de moslims voor het hoofd had durven stoten. De Belgische premier Guy Verhofstadt had het over een gevaarlijke uitspraak die een gevoel van vemedering kon doen ontstaan. En de geschokte voorzitter van de Europese Commissie Romano Prodi meende zich te moeten distantiëren van zijn landgenoot met de krachtige verwerping van elk onderscheid tussen beschavingen: 'We zijn allemaal gelijk.'

Dit is een nogal dom stand punt van Prodi. Het getuigt van een relativisme dat tot nihilisme neigt. Mensen zijn niet gelijk, en culturen evenmin. Als we, met Berlusconi, kijken naar de klassieke en sociale mensenrechten die staan vermeld in de bijbel van de wereldgemeenschap, de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, dan valt snel op dat deze aanzienlijk beter worden gerespecteerd in westerse dan in islamitische landen. Hoewel 'de' islamitische wereld tal van stromingen kent, scoort zij over het geheel genomen bedroevend wat betreft vrijheid van meningsuiting, vereniging en godsdienst, democratische en economische ontwikkeling en de rechtspositie van minderheden en vrouwen. Uitgaande van het fraaie ideaal van de mensenrechten lopen islamitische landen dus inderdaad flink achter.

De ontwikkelingen van het afgelopen jaar tonen aan dat Berlusconi niet te veel heeft gezegd. De terroristen hadden succes geboekt als het Westen zijn eigen aard verloochend had en voor een totalitaire bestrijding had gekozen. Maar, even afgezien van enkele betreurenswaardige incidenten en een aanvankelijk wat paniekerige sfeer, was de reactie waardig. Zeg maar: superieur. Geen heksenjachten op moslims, geen inperking van de vrijheid van meningsuiting en andere democratische rechten, geen vorming van een politiestaat, geen economisch wanbeleid, geen onnodige militaire avonturen. De dichter Lucebert zei ooit dat alles van waarde weerloos is. De vitale westerse samenleving bewees na 11 september 2001 zijn ongelijk.

Loenen, Gerbert van, Met een knal naar een nieuwe polder; Trouw 29 juni 2002

Trouw-redacreur Gerbert van Loenen denkt dat Nederland na een korte periode van verwarring een nieuwe consensus heeft bereikt. 'Die luidt:  minder immigratie, meer integratie, minder tolerantie, meer veiligheid. Links zal in die nieuwe, realistische consensus meegaan.'
[...[ [H]et woordje 'respect', die stoplap van de multiculturele samenleving, heeft - niet toevallig - een omgekeerde betekenis gekregen. Was respect vroeger iets dat je een ander schonk, in de multiculturele samenleving is respect iets dat je van een ander eist.
[...] Wat we momenteel beleven is een paradigmawisseling, weg van die oude, linkse consensus waar christen-democraten en liberalen geen weerwoord op hadden, naar een meer realistische, conservatieve consensus waar links geen weerwoord op zal hebben.

Megens, Niek & Brummelman, Henk, Met nieuw kabinet terug naar aanrecht; Terugtredend staatssecretaris emancipatiezaken verstand somber over nieuwe regering; Wegener Dagbladen 24 juli 2002

NRC, Redactioneel Commentaar: Rumoerige entree; 28 juli 2002

De regeringsverklaring van gisteren heeft [...] met zijn pleidooien voor de menselijke maat en het beklemtonen van de eigen verantwoordelijkheid van mensen en maatschappelijke organisaties een duidelijke CDA-signatuur. 
[...] In zijn regeringsverklaring zei balkenende dat de afgelopen jaren te gemakkelijk is gedacht dat problemen met meer geld waren af te kopen zonder de oorzaak van die problemen aan te pakken. het komt nu aan op de aanpak van die problemen.

NRC, Redactioneel Commentaar: Provinciaals Europa; 3 augustus 2002

[...] Het Europese idee [...] wordt geschraagd door de Verlichting in de ruime zin van het woord: door 'vrijheid, gelijkheid, broederschap'. [...] [H]et Europese project is een erkenning van deze waarden. Ze worden niet toevallig gekwalificeerd als universeel en toegankelijk voor iedereen. 
De werkelijkheid is uiteraard weerbarstiger. Oude migranten zien nieuwe niet graag komen. Bureaucraten dienen alleen de buren op de vingers te tikken. Leraren moeten eerst de eigen kinderen vooruit helpen. In de file veroorzaken de andere automobilisten de opstoppingen. En wat bij jezelf 'een misstap is, is bij de ander criminaliteit die cultuurgebonden is. 
Dit algemeen menselijke patroon begint zich nu politiek uit te kristalliseren. Een paradigmawisseling ligt in het verschiet. Bij partijen à la Fortuyn is een aantal kenmerken zichtbaar: een combinatie van egocentrisme en provincialisme. Zolang het een reactie blijft op de keerzijde van de Jaren negentig, is er geen reden tot alarm. Maar het betekent wel dat de andere stromingen ervoor moeten waken dat dit particularisme niet doorsijpelt. De principiële openheid die bij Europa hoort, mag niet het onderspit delven. 

Ode, De comeback van de wijkagent; het beste recept tegen angst is je medemens te ontmoeten; september/oktober 1999

Oostveen, Margriet, De cultuur van de bungeejumper; NRC 30 juni 2002

Vóór de opkomst van Pim Fortuyn schreef criminoloog Hans Boutelier zijn boek 'De Veiligheidsutopie'. Onbedoeld biedt het nu een verklaring voor de onvrede onder de kiezers. Een gesprek over vrijheid en angst, of waarom we een typisch Nederlands probleem hebben. 'Eigen emotie eerst!'
[...] Dat verscherpte individualisme: je moet alles maar kunnen zijn - maar als je alles kunt zijn, is het erg moeilijk kiezen wat je moet worden. Dat roeps onbehagen op en enorme angst.
[...] Boutellier beschrijft in 'De veiligheidsutopie' de spanning die in de westerse cultuur is ontstaan tussen veiligheid en [...] de ongekende en ongeremde vrijheidsbeleving van tegenwoordig. hedonisme en narcisme. Een heftige jongerencultuur, drugs en seks. maar het gaat net zo goed om de dominantie van het marktdenken.
[...]Het strafrecht kan deze hoeveelheid criminaliteit in de huidige vorm helemaal niet aan. En als je justitie ver genoeg zou uitbreiden om deze criminaliteitscijfers wél aan te kunnen, dan krijg je een totalitaire staat.

Vuijsje, Herman, Aan het werk! Opdracht voor een nieuw kabinet; NRC 18 mei 2002

Noks bestuurlijke vernieuwing. Daar zit de burger helemaal niet op te wachten. En met die kloof tussen burger en politiek valt het ook wel mee. van politici wordt maar een ding verlangd: dat ze eens gaan doen wat ze beloven.
[...] De omslag die Nederland op dit moment doormaakt is niet minder historisch dan die van de jaren zestig. net als toen komt een lang onderdrukt veranderingspotentieel tot uitbarsting, waarna de gewenste maatschappelijke veranderingen in oog tempo hun beslag krijgen.
Er is ook een verschil met de jaren zestig: de omslag heeft dit keer niet zozeer betrekking op de invoering van nieuwe ideeën en nieuw beleid, maar eerder op het herstellen van de band tussen beleid en uitvoering. Over het gewenste beleid zijn nederlanders het in hoge mate eens.

Wijne, Joh. S., Links-rechts is slechts een zinloos gemoraliseer; Populisme; Trouw 28 juni 2002

De verkiezingsuitslag is [..] vooral een revolte tegen het beledigende gemoraliseer van de elite en nog meer tegen het ideologische misbruik van het mandaat van de kiezers.

Zijderveld, Anton C., De noodzaak van gezag; VN 24 augustus 2002

[...] [P]olitici moeten ophouden zich als clowns te gedragen.
[...] Mondigheid wordt verward met een grote mond opzetten, democratie met in alles je zin krijgen, seksuele onttaboeïsering met vunzig exhibitionisme, emancipatie met respectloosheid, individualisering met egoïsme. Krampachtig proberen we alles met een sausje van leukigheid te overgieten. Biertje?
[...] Gezag zal een belangrijke rol gaan spelen, maar dat zal niet het autoritaire gezag van voor 1965 zijn, noch de populariteit van na 1970. Ook in de politiek zal deze verandering doordringen. Dat is iets anders dan het dichten van de vermeende kloof tussen burgers en politici.

Zwan, Arie van der, Fortuyn bood burger nieuw perspectief; NRC 15 juni 2002

Doordat het machtsevenwicht binnen Paars wankelde, was Fortuyns belofte van een alternatief geloofwaardig. Bovendien heeft hij de zwijgende meerderheid weten te wekken uit haar politieke lethargie en onverschilligheid.
[...]
Zal de door Fortuyn gemobiliseerde onvrede nu tot ingrijpende veranderingen leiden? Het ziet er niet naar uit. het is de vraag of het Fortuyn zelf gelukt zou zijn de verreikende belofte in te lossen. Zijn opvolgers wagen zich er niet aan.

[...] Hoe denkt de nieuwe coalitie voorts de collectieve normen en waarden te herstellen waar J.P. Balkenende zo hoog van heeft opgegeven? De maatschappij laat zich niet zomaar ketenen, daar is power voor nodig en waar haalt hij die, in dit onderkoeld geraakte politieke klimaat, vandaan?
Dit moet op een deceptie uitlopen.

Zweers, Arnold, Bloei van buurtfeest - 'Doorgaans is er weinig tijd voor elkaar'; Deventer Dagblad 31 augustus 2002

Het is de tegenhanger van de schaalvergroting die zich in onze maatschappij op alle fronten manifesteert, verklaart de deskundige. We willen gewoon weten naar wie je op straat in het voorbijgaan zwaait, zeggen de bewoners.

Bronnen bij het PS

Irwin, Galen A. & Holsteyn, Joop, Kiezers zijn niet rechtser geworden; NRC, Opinie, 18 januari 2003

De Nederlandse kiezers hebben bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer vorig jaar mei helemaal geen ruk naar rechts gemaakt. Dat vinden de Leidse politicologen Galen A. Irwin en Joop van Holsteyn. Zij baseren zich daarvoor op de resultaten van het Nationaal Kiezersonderzoek 2002. 

Koopman, Paul, Stemwijzer.nl ziet geen ruk naar links; Nieuwsanalyse; Wegener Dagbladen, 25 januari 2003

De gemiddelde Nederlander, zo blijkt uit de gegevens die het Instituut voor Publiek en Politiek gisteren publiceerde, heeft uitgesproken opvattingen. Behoorlijk rechts en conservatief als het om veiligheids- en vreemdelingenbeleid gaat. Zwaar leunend naar links op het punt van het inkomensbeleid en met een flinke scheut D66 op het terrein van democratische vernieuwing. [...]
Op de 'ruk naar links' valt -- te oordelen naar de voorkeur van 2,2 miljoen internetbezoekers -- nogal wat af te dingen.

 

Start Omhoog